The Okstindbreen glacier and the mountain massif Okstindan seen from the air on a fine weather day in the summer Lars Westvig

Fjellmassivet Okstindan, med Okstindbreen og Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten, rager over fjellriket rundt. Dette er selveste kjempen på Helgeland. Velkommen til Nord-Norges tak.

Okstindan er et fjellmassiv i Hemnes på indre Helgeland. Bygdene Korgen og Hemnesberget er naturlige utgangspunkt for de som skal besøke fjellmassivet.

Okstindan – Nord-Norges tak

Som taggene på geviret til en reinokse, reiser ni store tinder seg opp av isbreen og fjellmassivet under i Okstindan. Oksskolten, den høyeste, rager 1916 meter over havet, og er det høyeste fjellet i Nord-Norge. Dette er Nord-Norges tak, så høyt som du kommer nord for Dovrefjell.

Oksskolten ble besteget for første gang i 1883, av franskmannen Charles Rabot, som senere har fått Rabothytta oppkalt etter seg. Dersom du vil gjenta bragden anbefaler vi at du leier en guide slik at du kan ta deler av turen over isbreen. Det er også mulig å gå utenom breen, men det er en omvei på en allerede lang og krevende fjelltur.

Les mer om Oksskolten på visitokstindan.no

Okstindbreen

Okstindbreen bokstavelig talt brer seg utover store deler av fjellmassivet, med flere bretunger som strekker seg nedover mot dalene under. Den er Norges åttende største isbre, men østbreen, Austre Okstindbre, er antakeligvis vår eldste isbre. Den sporer sine røtter tilbake til vår siste istid, og er rundt 9000 år gammel.

I høyden ligger breen på opp til over 1500 høydemeter, og her er den dekket av snø hele året. Lengre ned i terrenget smelter snøen på sommeren, og du kan se at bresprekkene og «blåisen» kommer frem. Hvis du vil gå på breen må du ha riktig kunnskap og utstyr for ferdsel på isbre. Hvis du ikke har det, anbefaler vi på det sterkeste at du leier guide, eller melder deg på en guidet gruppetur.

Hold alltid god avstand til brekanten. Den er ustabil og isblokker raser ut uten forvarsel.

Turer på selve breen må bare skje med riktig kunnskap og sikkerhetsutstyr. Har du ikke det, kan du melde deg på en guidet tur.

Takk for at du hjelper oss med å ta vare på naturen og lokalsamfunnene på Helgeland.

Takk for at du:

  • Praktiserer sporløs ferdsel, og tar med avfall og toalettpapir tilbake til nærmeste søppeldunk.
  • Planlegger toalettbesøk, slik at du får gjort det du må der det ikke er til sjenanse for andre.
  • Respekterer det lokale dyrelivet, holder hunden i bånd og holder god avstand til både ville og tamme dyr og fugler.
  • Respekterer privat eiendom, og holder avstand til private hus og hytter.
  • Viser godt båt-vett, holder god avstand til land, lav fart nært andre på vannet, inkludert dyr og fugler, og unngår unødig kjøring som skaper forstyrrende motorstøy.
  • Respekterer ferdsels- og ilandstigningsforbudet i sjøfuglereservatene i hekketiden.
  • Følger fjellvettreglene, og planlegger turer etter evne og erfaring.
  • Leier en erfaren guide på turene der du selv ikke har kunnskapen eller erfaringen som trengs for en trygg tur.

Utforsk området

Utforsk mer