BRØNNØYSUND - kystbyen midt i Norge

Brønnøysund er en pulserende og vakker liten småby med en attraktiv gjestemarina. Byen er regionsenter og trafikk-knutepunkt på Sør-Helgeland og har daglige anløp av hurtigruten, direktefly til Oslo og gode buss- og båtforbindelser. Brønnøy kommune har i underkant av 8.000 innbyggere.

12.12.201315:02 Guro
Torghatten – det eventyrlige fjellet

Torghatten, med sitt særpregede hull tvers igjennom, er både nasjonalt og internasjonalt kjent og byr på det ville og uberørte, spenning og stemning på samme tid. Mennesket blir lite når det vandrer gjennom det 160 m lange, 25 – 75 m høye og 12 – 27 m brede hullet – som i en veldig hall. Torghatten ligger ca 14 km fra Brønnøysund sentrum og stien opp til hullet er godt merket.

Byvandring

Ta deg tid til en byvandring – for eksempel en kveldspromenade langs Havnegata og nyt synet av småbåtene og det yrende livet i skjærgården. Nyt folkelivet, gå innom en av kafeene, pubene eller få deg et godt måltid mat på en av restaurantene.

«Steinar Breiflabb»

Skulpturen «Steinar Breiflabb» er Brønnøys bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen er laget av den svensk/franske kunstneren Erik Dietman og er en landskapsinstallasjon formet som en 70 m lang fisk i stein. Du finner skulpturen i sundet utenfor Brønnøysund sentrum.

Brønnøy kirke

Brønnøy Kirke er en steinkirke fra 1870, bygd i nygotisk stil. Korvegg og inngangsparti har kjerne fra middelalderen. Kirkens eldste inventarstykke er et krusifiks i tre fra før reformasjonen. Dette har fått en sentral plassering over det nye sidealteret. Kirken ligger i sentrum av byen.

Norsk Havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter på Toft, ca. 6 km. fra Brønnøysund sentrum, kan du se oppdrettsfisk på nært hold, styre undervannskameraer, mate laks og få vite mer om oppdrett og livet i havet.

Minicruise med Hurtigruta

Hurtigruta har anløp 2 ganger daglig, sørgående om ettermiddagen og nordgående rett etter midnatt. Ta gjerne et minicruise langs deler av den vakre Helgelandskysten. Da hopper du på Hurtigruta på ettermiddagen og blir med til Rørvik der nord- og sørgående hurtigruter møtes. Du er tilbake i Brønnøysund kl 01:45. Billetter kjøpes om bord.

Hildurs Urterarium

Bli med på et møte med Helgelands historie, mat, natur og kultur. Ta en vandring i urtehagen på Hildurs med over 200 planter som er delt i avdelinger for maturter, medisinske urter, giftplanter og en bibelsk hage. 

Brønnøysund byr også på aktiviteter som sykling, havfiske, RIB-turer, kajakkpadling og flere gode vandreruter. Ta kontakt med turistkontoret for mer informasjon og hjelp.

Overnatting:

Thon Hotel Brønnøysund, Torghatten Camping & StrandRestaurant, Corner Motell, Skogmo Familiecamping m.flere. 

Erlend Haarberg
Havbrukssenteret på Toft, click to open in lightbox
Hildurs Urtearium
Hildurs Urtearium
Urtehagen hos Hildurs , click to open in lightbox
Bård Løken
Torghatten Helgeland
Torghatten Helgeland, click to open in lightbox

Relaterte artikler