LBookingF
w

En uke med himmelblå sykkellykke

Drømmer du om å kunne fly? Eller i hvert fall å leve uten forpliktelser og krav i noen dager? En ukes velgjørende sykkeltur fra øy til øy på Helgeland kan gi deg den deilige følelsen av frihet som du lengter etter. Reisen har høyt opplevelsesinnhold og nytes aller best med gode venninner! Og om du ønsker litt ekstra drahjelp), har vi også el-sykler på lur. Himmel og hav, dette blir deilig!

Anbefalt pakkereise
Bestill her
14.03.201711:46 Gunn Johansen
Salige er de syklende


Å sveve over bakken med sollys og sommerdufter som kiler i ansiktet, med håret i fri flukt og latter i hele hodet - det er lykke, det. Ekte sommerlig sykkellykke. Vi tror ikke det finnes bedre steder å saliggjøre seg selv og jentegjengen enn på Helgelandskysten. Her er et program som hjelper dere til å trå inn i dette helsebringende og fornøyelige eventyret sammen!


Turforslag

Dag 1: Torghatten
Om dere flyr med Widerøe til Brønnøysund, kan dere nyte en av Norges aller vakreste innflyginger. Utsynet over fjord og fjell, enger, øyer og skjærgård gir turen en utmerket start. Vel nede tar dere en taxi til Corner Motell, syklistenes favoritt, godt plassert midt i byen. Her venter leiesykler og eventuelt annet utstyr som dere har bestilt.

Allerede nå kan dere kaste dere på setet og tråkke utover mot Torghatten. Her er det enkelt å fortape seg i det bølgende, grønne kulturlandskapet som omgir Brønnøysund. Vil dere ha lunsj, svinger dere innom Norsk Havbrukssenter og får med dere en liten omvisning og et møte med den nordnorske laksen.

Når dere ankommer Torghatten, et av Norges mest mytiske og særegne fjell, kan dere parkere syklene og gå opp i fjellet. Vandrer dere gjennom hele det katedrallignende hullet, får dere praktutsikt mot storhavet fra den vestre åpningen. Dere kan også gå rundt foten av fjellet eller bare tilbringe en lat stund nede ved sjøkanten. På Torghatten Strandrestaurant får dere servert både god drikke og lekre småretter innpakket i fri utsikt over Torgfjorden. Vi sier bare: trekk pusten og nyt! Vil dere heller tilbake for å spise middag i byen, er pubrestauranten Kred as et utmerket sted med avslappet stemning. Dessuten tar Kred-folket hamburgermåltidet til nye og uante høyder. Overnatting på Corner Motell.

Dag 2: Brønnøysund og Tilrem

I dag foreslår vi at dere starter eller avslutter dagen med å nyte småbylivet i den lille kystbyen Brønnøysund. Rusle en tur langs kaia eller test ut kafeene og lokalmatbutikken i gågata. Er dere innom sentrum i 4-5 tiden på ettermiddagen, kommer Hurtigruta sigende inn og blir liggende i litt over en time med sitt flytende opplevelsestilbud.


Sykkelturen i dag går til Hildurs Urterarium rett nord for byen. Mellom rekka av oppraspede fjellnuter i øst og de lune havbuktene i vest, slynger veien seg gjennom grønne enger, saftige åkrer og fredelige flekker med løvskog. Omlandet rundt Brønnøysund er så frodig og gavmildt at man skulle tro det lå på langt sørligere breddegrader enn tett under polarsirkelen. Ikke rart at det var her de første gårdene ble anlagt, og ikke til å undres over at gårdsdriften fortsatt blomstrer nettopp her. Å besøke familien Tilrem på deres gård og urterarium setter spor hos flere enn lidenskapelige planteelskere. Historiene, den hjemmelagde maten, urtebedene og stua med de staselige, gamle møblene der vertskapet tar hjertelig imot, alt dette gjør det godt å være gjest i det gamle vikinglandet Tjaldarheim under Tilremhatten. Herfra kan dere sykle tilbake til Brønnøysund når kropp og sjel har fått sitt. Overnatting på Corner Motell.


Dag 3: Ylvingen og Vega

I dag er det på tide å reise ut til øyriket på Helgeland. Fra Brønnøysund sentrum tar dere hurtigbåt til selveste Himmelblåøya Ylvingen, eller Ålvingje som lokalbefolkningen kaller stedet med sin finurlige uttale og syngende dialekt. Ylvingen kan med fordel utforskes fra sykkelsetet, men ta dere tid til å stoppe for et friskt bad og en lunsj på Himmelblåkafeen som er kjent fra tv-serien. Når Ylvingen er utforsket, kan dere reise videre med hurtigbåten til Rørøy på Vega og sykle den lille turen ut til Gladstad, Vegas lille hovedstad. Her kan dere slappe av og nyte sommerkvelden med middag og overnatting på Vega Kro og Motell.

Dag 4: Vega

Etter frokost sykler dere fra Gladstad til fiskeværet Nes (4 km) som er verdensarvøyas bankende hjerte. Her ute vil dere se fiskebåter og fritidsbåter gynge blidt ved alle kaier, garn som henger til tørk, treteiner som er stabla ved naustene, og landganger og redskapskasser som ligger klare på bryggene. Her finner dere også verdensarvutstillingen og ærfuglmuseet (E-huset) og utstillingen og butikken «Lille Lånan». Fra Nes sykler dere videre mot Sundsvoll (ca 4 km) og ned til utsøkte Vega Havhotell, ca. 2 km). Her bør dere nyte et bedre måltid basert på lokale råvarer, tilberedt og servert av Anna og Jon Aga som er rene tryllekunstnere med mat. Er dere ekstra spreke, kan dere legge inn en 3 timers topptur til Gullsvågfjellet for å nyte en sen solnedgang eller en tidlig soloppgang. Overnatting på Vega Kro og Motell.

Dag 5: Herøy

I dag reiser dere videre ut i øyriket, fra Vega til Herøy, med matpakke i sekken. Sykle fra Gladstad til Kirkøy (ca 5 km) og ta hurtigbåten kl. 10.25 med ankomst Flostad kl. 12.20. Dette gir dere en frisk og herlig tur ut mellom øyer og holmer i Helgelands skjærgård. Fra Flostad sykler dere (ca 7 km) til Elfis Sjøstuer på Nord-Herøy som også blir nattas tilholdssted. Herfra kan dere få med dere det lille eventyret av en opplevelsesbutikk Etcetera Botaniske Utskeielser. Mot et lite gebyr kan dere i dag lage deres egen middag i felleshuset «Skråplanet» på Elfis. Husk å bestille ferdig frokostbrett om dere vil ha frokost på trammen neste morgen. Om dere vil spise middag ute, kan dere sykle en liten halvtime til Herøy Brygge eller tre kvarter til Augustbryggo på Seløya. Begge steder får dere utmerket bevertning. Overnatting Elfis Sjøstuer.

Dag 6 Herøy og Dønna

I dag skal 45 km legges under sykkelhjulene på veien fra Elfis Sjøstuer og fram til Dønnes Gård på Dønna. Både målet og turen i seg selv er noe å glede seg til. Sykler dere non stop, bruker dere rundt 3,5 time på turen, men det er det ingen grunn til. Dønna byr på så mange smellvakre plasser å stoppe på, at her må dere bare benytte hele dagen ute på vift. Ett av de mange fine stedene er fiskeplassen Bjørnsøya som ligger ca 7,5 km nord for Elfis Sjøstuer, men valgene er mange. Tar dere en titt i opplevelseshyllene på visithelgeland.com eller utioyan.no, kan dere plukke stoppesteder helt etter egen smak. Mange foretrekker også å ta ting på sparket og være åpen for gledelige overraskelser underveis.

Når dere er framme på Dønnes Gård ved foten av Dønnesfjellet utpå ettermiddagen, vil dere forstå hvorfor gården bærer Olavsrosa og er en av Helgelandskystens stoltheter. Dønnes er ett av Nord-Norges eldste og best bevarte handelssteder, og middagen og overnattingen her er det bare å se fram til.

Dag 7: Fra Dønna til Sandnessjøen

Denne siste dagen på tur, kan dere bruke formiddagen på å late dere på gården, bestige Dønnesfjellet eller innta en lang og bedagelig lunsj. Velger dere å stå tidlig opp klarer dere sikkert å kombinere alle de tre aktivitetene. På ettermiddagen sykler dere fra Dønnes til Bjørn (ca 19 km), hvor hurtigbåten tar dere med til Sandnessjøen, avreise kl 1820 og ankomst kl 1845. Her trenger dere trolig en overnatting før hjemreise, og da anbefaler vi Scandic Syv Søstre.

Syklene, som er inkludert i pakken, leverer dere på Turistinformasjonen som ligger i det nye kulturhuset ved havna. Og da er det vel bare å sette kursen hjemover og glede seg til neste tur. Med mindre dere bestemmer dere for å bli en ekstra dag for å bestige det legendariske fjellet Syv Søstre. Det vil i så fall bli nok et vakkert minne å ta med seg hjem.

Når, hvor, for hvem og hvordan?

For hvem: Vennegjenger i god fysisk form med interesse for sykling og det gode liv.
Sted: Turen starter i Brønnøysund og slutter i Sandnessjøen. Begge byer har direktefly til Oslo og Trondheim i sommersesongen. Syklingen foregår i øyriket på Helgelandskysten i Nordland.
Overnatting: 4 forskjellige overnattingssteder, 6 overnattinger.
Tidsrom: Mai-september
Hvordan: Fly, buss eller bil til Brønnøysund og fra Sandnessjøen
Pris: fra ca. kr 5.500,- pr person (pris kan variere noe ut fra tidspunkt på sesongen)
Inkludert: Sykkelleie hele turen, 7 overnattinger i dbl.rom
Ikke inkludert: Fly eller annen reise til og fra Brønnøysund og Sandnessjøen. Bagasjetransport kr 225,- per person pr dag om dere ønsker at vi skal frakte bagasjen på de lengste strekkene. Tillegg for El-sykkel kr 130,- pr dag.
Leverandører: Helgeland Reiseliv as
Bestilling: Book online på www.visithelgeland.com


For hjelp til booking eller andre spørsmål kontakt oss: post@visithelgeland.com / Tlf +47 750 18000.

VELKOMMEN! DET GODE LIVET PÅ HELGELAND VENTER!

Ronny Lien
Torghatten i Brønnøysund
Liv Ask & Mathis S. Mathisen
Sykling på Ylvingen, Vega
Terje Rakke Nordic Life/www.visithelgeland.com
Nes på Vega
Helgeland Reiseliv
Lånan, Vega
Orsolya Haarberg
E-huset på Nes, Vega
CH / www.visithelgeland.com
Herøy
Terje Rakke NordicLife/www.visithelgeland.com
På vandring opp Dønnesfjellet
Johanne Dahl Tysnes
Åkviksundet i Herøy