LBookingF
w

En tur, to sykler, tre dager, tusen minner

Det er noe eget ved å reise inn i nye og ukjente landskap sammen med gode venner. Med sykkel og ferge er det enkelt å la seg fortape i Helgelands idylliske havland av strender og vann, øyer og skjær, kirker og trehus. På denne turen har dere en behagelig base i Sandnessjøen og øyhopper hver dag utover til Alstahaug, Herøy og Dønna, tre av Helgelands fineste og mest innholdsrike områder å sykle i. Det tar bare tre dager å sanke tusen minner.

Anbefalt pakkereise
Bestill her
21.02.201714:07 Simon Fossheim
Helgeland bør ses med hjertet.

Det er den enkle skjønnheten som preger Helgeland. Her har folk til alle tider bygd husene sine inn i kystlandskapet på frodige landtunger mellom fjord og fjell eller langt til havs med horisonten som nabo. Du må se dette Havlandet med egne øyne for å forstå at det er virkelig. Og likevel vil noe vesentlig være vanskelig å fange med blikket. Derfor bør du sykle i langsomt tempo og kjenne med kropp og sjel hvor godt det gjør et menneske å være her ute på øyene. Da vil du se Helgeland også med hjertet.

https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna20000612/25-09-2012

http://www.sirasverden.no/blog/2015/04/11/fra-oy-til-oy-langt-mot-nord

http://www.tv2.no/a/2759812/

http://www.vg.no/forbruker/reise/reiseliv/oeyhopping-langs-helgelandskysten/a/236075/

 Turforslag

Vi vet at å glede seg til en tur er en viktig del av opplevelsen! Derfor har vi planlagt mye av det praktiske for å gjøre ventetiden og planlegginga så enkel og uproblematisk som mulig. Her finner dere et flott turprogram med flere opplevelser dere kan fylle feriedagene med.

Dag 1:   Alstahaug

Plukk opp sykler, kart og turinformasjon som vi har klart til dere og legg ut fra Sandnessjøen med frisk mot og oppdagertrang i blikket! Følg fylkesvei 17 til Alstahaug der dere finner det elegante Petter Dass-museet som er reist til ære for Helgelands store dikterprest fra 1600-tallet. Ta gjerne en avstikker inn på Fjellvegen og sykle rett under de mektige fjellene Syv Søstre opp til den levende bygda Søvik. Har dere tid til overs på tilbakeveien kan dere også legge inn et besøk på høvdingsetet på Sandnes, rett sør for byen.

Tilbake i byen, vil middagen være akkurat det smakfulle og hyggelige samlingspunktet dere trenger som avrunding på deres første utfluktsdag sammen.

Tid og avstander:            

Sandnessjøen- Petter Dass museet  19,5 km (ca 1 time og 10 minutter)

Sandnessjøen-Søvik   14,5 km (ca 55 minutter)

Søvik-Petter Dass museet   7 km (ca 25 minutter)

Sandnessjøen – Sandnes 1 km (ca 10 min)

 Dag 2:   Dønna

Ta ferga fra byen over Alstenfjorden til Bjørn på øya Dønna. Her ute sykler dere i nydelig og variert terreng med litt høydeforskjeller og med konstant utsikt til fjord og fjell. Også her er det valgmuligheter for veier og ruter. To populære utfluktsmål på Dønna er den staselig tradisjonsbæreren Dønnes Gård ved foten av Dønnesfjellet og Nordvika med sitt museum og gamle hvitmalte trekirke, Nord-Norges eldste og best bevarte handelssted. Begge deler er virkelig verdt et besøk og kan fint kombineres.

På Dønna kan dere også velge å bare nyte naturen, utsikten og medbrakte matpakker. Men minst like hyggelig er det å spise lunsj på museet eller i restauranten på Dønnes Gård og kombinere det med en kulturhistorisk omvisning i Dønnes Kirke. Det er heller ikke dumt å stoppe opp ved den urgamle gravhaugen og fallosen på Glein. Ønsker noen å øke sjansene for familieforøkelse, anbefales det å sitte på steinen en liten, rolig stund…. Blir dere ikke dypt grepet av fallosen, vet vi et annet sted som kommer til å bergta dere.

Les om Dønna her: https://visithelgeland.com/helgelandskysten/d%C3%B8nna

Sett fra dere syklene ved Dønnes gård og ta beina fatt oppover til Dønnesfjellet der dere har fritt utsyn til hele øyriket med berømte fjellformasjoner som Lovund, Træna, Hestmona, De Syv Søstre, Rødøyløva og Dønnamannen. Utsikten der oppe tar pusten fra de aller, aller fleste. Når dere er vel tilbake på Bjørn med sykler og fulle minnekort i kameraet, tar dere fergen tilbake til Sandnessjøen.

Tid og avstander:            

Fergeleiet i Sandnessjøen              20 meter fra hotellet

Fergeturen til Dønna                     25 minutter

Bjørn – Dønnes Gård                     18,5 km (ca 1,5 time)

Bjørn- Nordvika                            13 km (ca 50 min)

Nordvika-Dønnes Gård                   9 km (ca 30 min)

 Dag 3:   Herøy

Ta ferga tilbake til Bjørn på Dønna og sykle sørover under Dønnamannen til brua som løfter dere elegant over til Herøy. Dette er ikke én øy, snarere en rekke av mange sammenkoblede øyer og hundrevis av løsrevne holmer og skjær.

Dette er dagen for å springe barbeint over hvite sandstrender og nyte uendelige utsyn over fjell og hav fra sykkelsetet. Liker dere å fiske, kan dere flere steder kaste stanga fra land og fange deres egen lunsj. Foretrekker dere å få maten ferdig tilberedt, tar dere en avstikker inn til Seløy og nyter lokal tradisjonsmat fra havet og Helgeland på Augustbryggo.

Nydelig mat basert på lokale råvarer får dere også på Herøy Brygge som ligger langs veien, 2 km før fergeleiet Flostad. Uansett hvor dere velger å spise, må dere unne dere en tur innom Etcetera Botaniske Utskeielser. Det er et blomstrende kunstverk av en opplevelsesbutikk som dere finner rett etter Hoholmbrua.

Les om Herøy her: https://visithelgeland.com/helgelandskysten/her%C3%B8y

Når herlige Herøy er oppdaget og utforsket, triller dere om bord i en av de hyppige fergene som går fra Flostad til Søvik i Alstahaug. Herfra gjenstår en lett sykkeltur med fine utkikkssteder og hvilepunkter tilbake mot Sandnessjøen. Dere kan nå sykle tilbake til hotellet inne i byen eller stoppe ved flyplassen om dere ønsker det. Sykler og utstyr kan etter avtale leveres begge steder.

Tid og avstander

Bjørn-Flostad                                   ca 28,5 km (ca 2 timer)

Bjørn-Augustbryggo                         ca 22 km (ca 1,5 time)

Bjørn- Etcetera                                ca 22,5 km (ca 1,5 time)

Ferge Flostad-Søvik                          ca 40 minutter

Søvik-Sandnessjøen                         ca 15 km (ca 50 minutter)

Søvik-flyplassen                               ca 5 km (ca 15 minutter)

Når og hvordan?

Sted: Base i Sandnessjøen på Helgeland, sør i Nordland.

Overnatting: Sandnessjøen Overnatting ligger i Sandnessjøen sentrum og er en av våre «syklist-velkommen-bedrifter».

Utstyr: Sykkel, guide, fergeruter, hjelm, lappesaker, sykkelpumpe og sykkelvesker.

Tidsrom: 1. mai – 31. august

Lengde: 3 dager, 2 netter. 110-120 km sykling totalt.

For hvem: Passer for syklende vennepar som liker høy hyggefaktor.

Hvordan:  Fly, buss eller bil til Sandnessjøen .  

 Rutetabeller: www.reisnordland.no

 Leverandører: Helgeland Reiseliv og Sandnessjøen Overnatting

For hjelp til booking eller andre spørsmål kontakt oss:  post@visithelgeland.com / Tlf +47 750 18000

  VELKOMMEN! DET GODE LIVET PÅ HELGELAND VENTER!
Herøy
Herøy
Terje Rakke NordicLife/www.visithelgeland.com
Utsikt fra Dønnesfjellet
Tore Schöning Olsen
Petter Dass-museet
Terje Rakke NordicLife/www.visithelgeland.com
Sykkeltur med utsikt til De syv søstre
Fabrice Milochau
Alstahaug kirke
Terje Rakke NordicLife/www.visithelgeland.com
Båt mellom Sandnessjøen og Dønna

Relaterte artikler