Folk som klatrer i høyt og lavt klatrepark en sommerdag Marte J. Åsland / Build up Helgeland

Å reise på bilferie med barn er både veldig koselig, veldig gøy og noen ganger veldig slitsomt. Vi har lagt opp til en reiserute på Helgeland med akkurat passe avstander mellom mye moro for både voksne og barn.

Denne reiseruta starter i Mosjøen og stopper i Mo i Rana, og legger opp til syv dager med korte etapper og varierte aktiviteter i fjellriket Helgeland.

Dag 1: Zipline og Via Ferrata

Familie klatrer i Via Ferrata Broadstone / Visit Helgeland

Denne ettermiddagen anbefales en tur i Mosjøen Zipline, en luftig, spennende og trygg tur der dere suser 700 meter tvers over elva Vefsna, et skikkelig adrenalinkick. Aldersgrensen er 10 år og min. 30 kg. Eller hva med en klatretur i via ferrataen, der aldersgrensen er 12 år og minimum 40 kg. Reiser dere med mindre barn, er Mosjøen bystrand et ypperlig sted å oppholde seg på når sola skinner. De mindre barna klarer også fint å gå et stykke i Helgelandstrappa, den flotte steintrappa med 3.000 trinn opp Øyfjellet, bygd av Sherpaer fra Nepal.

Dag 2: Gå under jorda

Gruppe på tur i Øyfjellgrotta Hi North

Dagen i dag byr på en skikkelig oppdagelsesreise under jorden. En tur inn i Øyfjellgrotta med guide er en spennende opplevelse. Aldersgrensen er 5 år, men alle bør være i ganske god form da det er bratt før dere kommer til grotta. Det er noen smale partier inne i grotta som krever kryping, så dere bør heller ikke ha klaustrofobi. Turen tar omtrent tre timer totalt og alt utstyr er inkludert.

Dag 3: Familierafting og gårdsbesøk

Rafting i Auster-Vefsnav i gul båt full av glade folk. RiverNorth
Du kan utforske Vefsna med River North Rafting

Dagens kjørerute:
Omtrent 2 timer kjøring, 115 kilometer

Se kjøreruta fra Mosjøen til RiverNorth i Google Maps
Se kjøreruta fra RiverNorth til Sæterstad Gård i Google Maps

Denne dagen starter rett etter frokost. Etter omtrent 45 minutters kjøring til Trofors, kommer dere frem til RiverNorth. Her venter det tre spennende timer med familierafting nedover villmarkselva Auster-Vefsna. Våtdrakter og annet utstyr følger med i prisen og aldersgrensen er 6 år.

Etter denne opplevelsen blir det godt å roe ned i bilen for å kjøre til Hattfjelldal. Dagens siste stopp er Sæterstad Gård, omtrent 90 minutters kjøring fra Trofors. Da kan det være godt å ta et stopp i bygda Hattfjelldal, som ligger omtrent på halvveien. Her er det både matbutikker og kaféer, slik at dere kan ta en varm matbit og handle litt mat og snacks for kvelden.

På Sæterstad Gård bor dere i eget hus med alt dere trenger for selvhushold, men dere kan også bestille alle eller noen av måltidene hvis dere heller vil det. Gården har en drøss av geiter som er veldig nysgjerrige og gjerne hilser på. På ettermiddagen kan dere låne båt og prøve fiskelykken i et fiskevann like ved gården. Eller ta en kanotur på elva Stillelva, en naturperle av de sjeldne. Hvis dere padler 3-4 kilometer oppover elva til Varnvatnet, som har nydelig sandstrand med brukbar badetemperatur.

Dag 4: Avslapningsdag på Korgfjellet

Overnattingsanlegget til Korgfjellet Fjellstue og fjelllandskapet rundt Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

Dagens kjørerute:
Omtrent 2,5 timer kjøring, 120 kilometer

Se kjøreruta fra Sæterstad Gård til Korgfjellet Fjellstue i Google Maps
Se anbefalt rasteplass langs Røssvatnet i Google Maps

Nyt formiddagen på Sæterstad og en god lunsj på Sæterstad, før dere legger ut på neste etappe, til Korgfjellet i Hemnes. Kjøreruta tar dere tilbake forbi Hattfjelldal, hvor dere kan igjen kan handle det dere trenger, før dere tar nordover mot Bleikvassli og Korgen. Denne veistrekningen går gjennom et vakkert fjellandskap langs Røssvatnet, Norges neste største innsjø. På godværsdager kan dere få et glimt av fjellmassivet Okstindan, Nord Norges høyeste fjellkjede med Europas eldste isbre. Kjøreturen er på rundt 2 timer og 30 minutter totalt, så et godt tips er å planlegge en pause med en matbit i det fri ved Røssvatnet.

Korgfjellet Fjellstue ligger fint til ved gamle E6 over Korgfjellet. Her kan dere velge mellom fine rom inne på selve Fjellstua, eller egne, flotte hytter med kjøkken for selvhushold. Rundt Fjellstua og hyttene er det flere familievennlige, merkede løyper i fint og lettgått fjellterreng, og dere har hele ettermiddagen til å kose dere i nærområdet eller bare slappe av i hytteveggen. Men det kan være lurt å spare litt krefter til morgendagen, da blir det en litt mer strabasiøs fjelltur.

Dag 5: Tur til Rabothytta på Nord-Norges tak!

Barnefamilie på tur til Rabohytta en fin sommerdag Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

Dagens kjørerute:
Omtrent 36 minutter kjøring, 30 kilometer, én vei

Se kjøreruta fra Korgfjellet Fjellstue til parkeringen for Rabothytta i Google Maps
Se turbeskrivelsen til Rabothytta på UT.no

Turen opp til Rabothytta er ikke så heftig som man kanskje skulle tro. For selv om hytta ligger på rundt 1200 meter over havet (moh.), trenger dere ikke gå mer enn 500 av dem, siden turen starter på rundt 700 moh. Det tar rundt to timer å gå til hytta, og turen er fin for turvante barn i barneskolealder. Og kanskje også de enda litt yngre hvis de får sitte på skuldrene innimellom underveis. Terrenget kan være røft, så dere må ha gode fjellsko, og varme, vindtette klær. For så høyt som dere skal i dag, kan det bli kaldt selv midt på sommeren.

For å ha god tid, bør dere starte tidlig og kjøre via Korgen og opp Leirskarddalen. Det er en bratt grusvei de siste kilometerne fram til parkeringen, men ikke verre enn at dere klarer dere uten firhjulstrekk. Herfra er det merket sti fra veien og opp til hytta, omtrent 5 kilometer.

Rabothytta er DNT’s hytte nummer 500, og ligger på 1200 moh., helt inntil isbreen Okstindbreen. Hvis dere ikke vil gå ned samme dag, anbefaler vi at dere booker overnatting på forhånd, siden det er en populær tur på finværsdagene. Da må dere ha med sovepose eller lakenpose, og det dere trenger av mat.

Dag 6: Til Mo i Rana og grottene!

Jente på grottetur som henger opp ned Roger Brendhagen / Visit Helgeland

Dagens kjørerute:
Omtrent 60 minutter kjøring, 60 kilometer

Se kjøreruta fra Korgfjellet Fjellstue til Røssvoll Camping i Google Maps

Enten dere overnatter på Rabothytta, eller tar en natt til på Korgfjellet, har dere nå bare rundt 45-60 minutter å kjøre til Mo i Rana, Helgelands største by. Dere skal enda et lite stykke videre, så det kan være godt å ta et lite stopp i byen for å kjøpe en is og forsyninger.

Nå kan dere velge hva dere vil videre: Grottetur, eller Klatrepark?

Hvis dere vil gå på en av de kule grotteturene utenfor byen, bør dere velge Røssvoll Camping som dagens mål. Den ligger omtrent 10 kilometer nord for Mo i Rana, i samme område som grottene Setergrotta og Grønligrotta. Campingen har hytter med egne bad og en enkel kjøkkenløsning.

Etter det må dere velge mellom Setergrotta og Grønligrotta. Grønligrotta er ganske spesiell, siden den har innlagt lys, gangveier og trapper, slik at turen helt overkommelig for selv de minste barna.  Omvisningen tar rundt 45-60 minutter. Hvis dere har litt større barn som er klare for en litt tøffere tur, må dere se på Setergrotta. Her får dere klatre mellom store steinblokker, smyge dere gjennom trange passasjer og oppleve dramatiske berghaller og en underjordisk elv.

Dag 7: Klatring i Høyt og Lavt Krokstrand

Mennesker som klatrer i nett i klatreparken Marte J. Åsland / Build up Helgeland

Dagens kjørerute:
Omtrent 60 minutter kjøring, 60 kilometer

Se kjøreruta fra Korgfjellet Fjellstue til Røssvoll Camping i Google Maps

I dag skal dere bare kjøre 40 minutter, fra Røssvoll Camping, til Krokstrand Fjellpark, hvor dere finner klatreparken Høyt og Lavt Krokstrand. Den morsomme klatreparken har seks forskjellige klatreløyper mellom trærne, i ulike høyder og med ulike vanskelighetsgrader. Her er enkle løyper for de minste barna (høydekravet er 80 cm.), og høyere løyper med ziplines og morsomme hindre for de litt større barna (og de barnlige voksne).

Rundt Krokstrand finner dere også mange fine turmuligheter. Den gamle fjellgården Bredek ligger for eksempel like i nærheten, og det tar bare 15-20 minutter å kjøre opp på Saltfjellet for å krysse polarsirkelen eller ta en tur innover i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark.

Veien videre

Hvis dere skal videre nordover, anbefaler vi et stopp på Nordland Nasjonalparksenter på nordsiden av Saltfjellet. Og hvis dere skal sørover igjen, kan det være godt å ta en rolig dag i Mo i Rana, og besøke badeland eller Vitensenteret, eller bare gå på kino og slappe av. Og enten dere skal nordover eller sørover igjen, bør dere vurdere å kjøre ut til kysten og ta Kystriksveien videre. Det er en veldig flott kjøretur gjennom et av Norges vakreste kystlandskap.

Utforsk mer