LBookingF
w

Dønnes Kirke

Dønnes kirke er en middelalderkirke med Norges største og best bevarte mausoleum fra 1600-tallet. Dønnes kirke befinner seg på et historisk godstun rett ved Dønnes Gård med rik historie fra den herskapelige slekten.

Severdighet
27.02.201722:08 Simon Fossheim

På Dønnes Gård tar de omvisning gjennom året på forespørsel, og tar regelmessige omvisninger flere ganger daglig om sommeren. I tillegg kan de tilby god lunch og god middag med lokalproduserte matvarer i det herskapelige bygget. Fra Dønnes Kirke går det en flott tursti opp Dønnesfjellet på 130 meter høyde, hvor du kan få en spektakulær utsikt over Helgelandskysten både sør til Brønøysund og Vega, og nordover til Træna og Lovund. Er du riktig heldig med klarværet kan man se for seg Lofotveggen som en tynn stripe i horisonten der hav møter himmel.

Dønnes kirke antas å ha blitt bygget en gang mellom 1200- og 1300-tallet på tuftene av en enda eldre kirke. Noen mener den ble oppført på 1100-tallet. Kirka ble i sin tid oppført som ei privat kirke for hovedgården, hvor mausoleet ble bygd for eiernes familie som nå ligger godt bevart i mausoleet (med 22 kister fra slekten Tønder og Coldevin) og på den private kirkegården på utsiden av kirken.

Dønnes kirke er bygd på to ganger, hvor middelalderkirken den siste gangen ble utvidet i 1866 til triangelkirke og utstyrt med løkkuppel, lik de middelalderkirkene man finner på Alstahaug og Herøy i dag. På omvisning kan man få høre mer om andre kulturskatter som befinner seg i kirka.

Dønnes
8820 Dønna

26 km nor for Bjørn, ferjestedet på Dønna

Telefon: 75 05 56 15
E-post: donnes.gaard@online.no
Nettside: http://www.donnes-gaard.no

Helgeland Reiseliv
Donnes kirke church Orsolya Haarberg.jpg
Dønnes kirke fra øst
Dønnes kirke
Dønnes kirke fra sørøst
Dønnes kirke
Dønnes kirke

Opplev også