Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård

Her kan du få gå mellom gravstøttene, lese og se deg rundt på krigskirkegården som minner oss på verdens tredje største skipsforlis. Dette er Norges største skipsforlis, hvor 2500 omkom, altså 1000 flere enn på Titanic-foliset.

Severdighet
23.02.201719:27 Øyvind Restad

På disse to kirkegårdene ligger det til sammen ca. 10 000 ofre fra 2.Verdenskrig  som er gravlagt. Sovjetiske krigsfanger og omkomne etter troppetransportskipet "Rigel".

MS Rigel ble okkupert av tyskt mannskap tidlig på 1940 årene og ble brukt til frakt av krigsgods. Bombingen av M/S Rigel, rett ved Rosøya på Helgelandskysten, var en tragedie som førte Norges største tap av menneskeliv på havet noensinne. M/S Rigel ble tatt over av tyske styrker tidlig på 1940-tallet. Senere ble skipet brukt for å transportere krigsmateriale og utstyr til okkupasjonsmaktene i Nord-Norge.

I begynnelsen hadde M/S Rigel sitt eget mannskap, men fra november 1944 ble skipet tatt over av tysk mannskap, hovedsakelig på grunn av sabotasjeforsøket mot M/S Rigel. 2. november forlot M/S Rigel Bergen med mål om flere havner i Nord-Norge. På returen sørover hadde M/S Rigel som mål å transportere krigsfanger og andre ordinære fanger. Krigsfangene ble hentet fra tre forskjellige havner i Nordland. Sent på kvelden 26. november forlot M/S Rigel Bodø med mer enn 2800 mennesker om bord, 2200 av disse var russiske krigsfanger, de resterende var 100 ordinære fanger, 450 tyske soldater og 30 besetningsmedlemmer. Det var 10 nordmenn, 8 av dem var fanger. Noen av de tyske fangene var desertører fra den finske fronten.

Konvoien på tur sørover besto av marinefartøyer, i tillegg til enda et norsk skip, D/S Korsnes fra Bergen. Mandag 27. november ble konvoien oppdaget og angrepet av styrker fra britiske HMS Implacablet, som på denne tiden patruljerte langs Norskekysten. M/S Rigel og D/S Korsnes ble truffet umiddelbart og tok fyr. Bombene eksploderte dypt inni skipet noe som førte til en massakre blant de som var ombord. I et forsøk på å redde både skipet og menneskene ombord styrte kapteinen skipet på grunn ved Rosøya. Til tross for denne manøveren førte brannen ombord M/S Rigel til at skipet gradvis sank. Til slutt var det kun mulig å se baugen til M/S Rigel. De fleste ombord døde, kun 250 overlevde, inkludert én nordmann. Denne nordmannen ble holdt skjult av de lokale helt til slutten av andre verdenskrig. 

På 1960- og 70-tallet ble levningene til 1011 personer tatt opp av skipsvraket og gravlagt i en separat kirkegård, Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård. Vraket til M/S Rigel ble fjernet i 1975. 

Ønsker du guidet omvisning kan du i større grupper bestille guidet tur hos Helgeland Transportservice, eller du kan kontakte oss på turistinformasjonen for å høre om vi vet av noen lokale som kan ta en omvisning med deg og dine. 

Alstahaug
8800 Sandnessjøen

Kjør 35km sør fra Sandnessjøen langs Fv17

Helgeland Reiseliv as Foto: Erlend Haarberg
Russerkirkegård Tjøtta
Russerkirkegård Tjøtta, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård
, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård
, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård
, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Tjøtta Internasjonale Krigskirkegård
, click to open in lightbox