Strender og badeplasser på Helgeland

Helgelandskysten er godt kjent for det krystallklare turkise vannet som omringer de over 21.000 øyene. Når midnattssolen stråler og temperaturen stiger er det svært fristende å ta seg et bad for å kjøle seg ned. Her finner du noen tips om Helgelands fineste strender og badeplasser, både på innland og kysten.

15.05.201916:37 Simon Fossheim/Gunn

Med tusenvis av øyer, holmer og skjær, lange fjorder og bukter er det selvfølgelig også mange strender å finne.

"Det beste med strendene på Helgeland, sammenliknet med syden, er at du har hele stranden for seg selv!"

Storsanden på Rødøy

Foto: Terje Rakke/ Nordic Life

Direkte under den spektakulære Rødøyløva ligger 4 kritthvite strender hvor du kan nyte en varm sommerdag eller en aften, med solnedgang og fønvind. Stranden ligger tett under Rødøyløva som gjør stranden godt skjermet fra vinden. Her er solsenger, volleyball nett, utedusj, lekekasse, grillhytte og vann-tappepunkt. Et flott utfartsområde som ligger ca. 2 km fra Klokkergården i lett terreng.

Eidemstranda, Vega

Foto: Terje Rakke/ Nordic Life 

Eidemstranda er et populært utfluktssted på Vega. Her er fine badeplasser, barnevennlige langgrunne sandstrender og fotball- og volleyballbaner. Området har to gapahuker, bålplasser, utedo, "skiftehus" hvor du kan kle om til bade- eller våtdrakt og snorkelløype. Området er utgangspunkt for stien til Vefsn-Anna stua, Ervika og stien videre på yttersia som tar deg til Sundsvoll. Området grenser også opp mot Eidemsliene Naturreservat.

Mosjøen Bystrand

Foto: Mosjøen bystrand

Et lite stykke paradis litt utenfor Mosjøen sentrum. Her finner du en nydelig bystrand med palmer og en kritthvit sandstrand, et nydelig tropisk område. God parkering, lekestativ til ungene og fine badeforhold gjør stranda til et populært utfartssted for både små og store. Du finner stranda ca 2 km utenfor sentrum av byen. 

Botn Havsbad

Botn Havsbad er en badeplass ca. 5 km. utenfor Sandnessjøen sentrum. Her finner du en bukt som er delvis skilt fra havet, noe som gjør at vannet holder temperaturen. I 2014 ble det målt hele 28 grader i vannet! En 200 meter lang fylling krysser lagunen og sørger for at det er nok av vann å boltre seg i like ved foten av De Syv Søstre. Absolutt stedet man bør dra hvis man elsker å bade, men hater kaldt vann! Perfekt for familier med små barn når havsbadets på det dypester er på 1 meter. Botn Havsbad brukes ofte av lokale til både bading, grilling, soling eller volleyball. Fra Botn Havsbad er det flere flotte turstier som kan føre deg eksempelvis langs elva til noen flotte, skjulte områder langs elveløpet. 

Foto: Maylinn Løfsnes Storjord

Breivika Badestrand, Dønna 

Breivika ved Sandstrak eller "Nordlands Copacabana" (Navngitt av VG) er en av Norges mest storlåtte strender. Breivika er ei svært populær og barnevennlig badeplass,  tilrettelagt med toaletter og søppelkasser. Breivika Badestrand kan også være utgangspunkt for vandring til Hagen for så å starte på oppstigningen til Dønnamannen som tårner opp i øst.

Foto: DagsturHelgeland-Jan Inge Larsen

Med utgangspunkt i fergeleiet på Bjørn, Dønna, så kjører du nesten inn til Solfjellsjøen og tar av til venstre (sørover) mot Breivika. Dette er en vakker, men smalere vei og tar ca 7 km fra veiskillet.

Finnvikdalen på Tomma

Langs yttersiden (vestsiden) av øya Tomma ligger en rekke kritthvite strender nedenfor Finnvikdalen. Her går solen ned rett ut i havet med både Lovund og Træna ute i horisonten. Røvika for eksempel, er en krittvit sandstrand som er som skapt for bading. Røvika ligger godt i skjul av storhavet med en øy like nord for stranda. Hit kan man vasse på fjæra sjø. I området runndt Røvika er det mange fine fiskeplasser fra land.Dette er et område som er populært å padle til for kajakkpadlere, men er lett tilgjengelig til fots et lite stykke forbi Tomma Hytteutleie. 

Foto: Rita Synnøve Ekremsæter

Røssåauren i Hemnes

Her er det fine sandstrender og langrunt, og ønsker du å spille volleyball er det tilrettelagt bane like ved stranda. Her finner du også grill tilgjengelig for alle, samt offentlig toalett.
For å komme til Røssåauren tar du av fra E6 like sør for Bjerka og følger skiltene helt fram, ca. 4 km.

NB: Hemnes kommune har egen avtale med grunneier som sikrer bruk og tilgang til badeplassen for allmenheten. Etter avtale med grunneiere starter sesongen etter at sauene er sendt ut på sommerbeite. Det vil si at badeplassen i utgangspunktet ikke er åpen for allmenheten før etter sauene er sendt ut fra beite på heimjorda, og ut på beite i utmark. Tidspunktet for dette varierer noe men vil normalt komme iløpet de første ukene i juni 

---- 

Obs! 
Ta vare på strendene og havet. Forlat alltid strendene like rene som da du kom, og helst litt renere. Takk!

Ønsker du å gjøre en innsats for at strendene og havet skal holdes rent, så er det enkelt! Sjekk ut www.holdnorgerent.no/ryddeportalen/

----

Dette er bare et fåtall av de mange flotte strendene på Helgeland. Har du en favorittstrand som bør være på listen så send oss en melding på facebook her:


 

Rita Synnøve Ekremsæter
Tomma
Tomma , click to open in lightbox
Terje Rakke/ Nordic Life
Eidem
Eidem, click to open in lightbox
Terje Rakke/ Nordic Life
Rødøy
Rødøy, click to open in lightbox
Terje Rakke/ Nordic Life / visit helgeland
Rødøy
Rødøy, click to open in lightbox
DagsturHelgeland-Jan Inge Larsen
Breivika Badestrand
Breivika Badestrand med Dønnamannen bak, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Botn Havsbad
Botn Havsbad, click to open in lightbox
Maylinn Løfsnes Storjord
Botn Havsbad
Botn Havsbad, click to open in lightbox

Relaterte artikler