Torghatten i ved kystbyen Brønnøysund Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

Torghatten, det berømte fjellet med sitt særpregede hull tvers igjennom. Å stå i den 35m høye åpningen i fjellet er en mektig opplevelse som må oppleves.

Turbeskrivelse: Gjennom Torghatten

Vanskelighetsgrad: Enkel. Det er en kort tur til åpningen i fjellet. Men det er noe utfordrende terreng. Gode fjellsko anbefales.
Avstand én vei: 600 meter
Høydemeter én vei: ca. 100 meter
Tidsbruk én vei: 20-40 minutter
Tilrettelagt for rullestol og barnevogn: Nei
Utgangspunkt: Parkering ved foten av fjellet ca. 14 km fra Brønnøysund sentrum. Klikk her for å se startstedet i Google Maps.

Statens Kartverk / Norgeskart.no

Mennesket blir lite når det vandrer gjennom det 160 m lange, 35 m høye og 15-20 m brede hullet i Torghatten, som havet for tusener av år siden gravde ut. Turen opp langs den delvis preparerte stien tar ca 30 minutter. All ferdsel er på eget ansvar.

Torghatten, tur til hullet

Den vanligste ruta opp til hullet i Torhatten er å benytte østsiden. Gåturen opp skjer på en godt opparbeidet natursti av stein og trapper, og tar rundt 30-40 minutter med rolig gange. De eldste trappetrinnene på stien er fra 1870-årene. Oppover lia går stien mer og mer inn i ei kløft med steile vegger.

Fantastisk utsikt

Øverst i ura er den beste utsikten inn i hullet. Snur du deg mot nord ser du Brønnøysund og De syv søstre i det fjerne. Utsikten er formidabel og her kan du virkelig se Helgelandskysten på sitt aller vakreste, med hundrevis av små øyer. Dette synet alene er verdt å ta turen opp til hullet som for øvrig er ca 160 m langt, 35 m høyt og rundt 20 m bredt. Det er også turløype rundt fjellet eller opp på toppen hvis du ønsker lengre tur eller mer utsikt. Les mer om det nedenfor.

Turbeskrivelse: Torghatten til topps

Vanskelighetsgrad: Krevende. Turen til toppen er en kort men krevende tur med bratt stigning og luftige partier.
Avstand én vei: 1,5 km
Høydemeter én vei: 250 m
Tidsbruk én vei: 50-90 minutter
Tilrettelagt for rullestol og barnevogn: Nei
Utgangspunkt: Samme parkering ved foten av fjellet ca. 14 km fra Brønnøysund sentrum. Klikk her for å se i Google Maps

Statens Kartverk / Norgeskart.no

Toppturen starter snilt på strandflaten ved foten av fjellet. Du starter oppstigningen ved en langgrunn kalkesandfjære på østsiden av fjellet. Jo lengre opp du kommer, jo mer av det omkringliggende landskapet åpenbares. Noen vil oppfatte den siste bratte stigningen som luftig, men premien er en utsøkt panoramautsikt fra toppen.

Torghatten Rundt

En fottur eller sykkeltur langs strandkanten rundt Torghatten er det gode liv! Turen går både på asfalt, grus og natursti. Følg vei og pilskiltene hele veien rundt. Helt sør på denne turen kan du se rett gjennom Torghatthullet. Det er kort vei til fjæra, hvor du kan finne fine skjell og steiner, leke i sanda eller vade i langgrunn sjø. På yttersiden av Torghatten er det merket en sti opp til minnetavlen for flyulykken som fant sted 6.mai 1988.
Klikk her for å lese turbeskrivelse på UT.no

Torghatten fjellet og historien

Sagnet om Trollfjellene i nord forklarer hullet i Torghatten med Hestmannen som i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya. Kongen i Sømnafjellene så dette og kastet hatten sin imellom til møyas forsvar, pilen gikk tvers igjennom hatten og dannet hullet. Med det samme rant sola og alt ble til stein.

Etter turen: 

Det er altid fint med et godt måltid etter en fin tur. Er du på jakt etter en matopplevelse som kan måle seg med selve Torghatten? Da bør du ta turen ned til Torghatten Camping & Strandrestaurant. En av Helgelands beste restauranter finner du her ved foten av det eventyrlige fjellet. Her får du garantert servert god fisk fra Helgeland. 

Respekter naturen og sporløs ferdsel

Torghatten er et fantastisk sted, og en nydelig naturopplevelse. Hjelp oss med å beholde det slik. Følg prinsippene for sporløs ferdsel. Ikke lag bål i området, og ikke la ting og søppel bli liggende igjen etter deg. Takk for at du hjelper med å ta vare på den flotte naturen på Helgeland.

Klikk her for å se turkart til hullet fra UT.no »
Klikk her for å se turkart til toppen av torghatten fra UT.no »
Klikk her for å se veibeskrivelse til turens startsted i Google Maps »