Bredek og Granneset er to unike fjellgårder fra 1800-tallet i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Hit kan du ta med familien og kombinere natur- og kulturopplevelser i fantastiske omgivelser.

Turinfo

Vanskelighetsgrad: Enkel. Ett parti med bratt stigning ellers slakt terreng. Flere luftige hengebroer. Godt merket sti.
Avstand én vei: 5 km
Høydemeter én vei: 150
Tidsbruk én vei: 1,5 – 3 timer
Utgangspunkt: Parkeringsplass rett før brua over elva Bjøllåga, etter avkjøringen mot Storvoll fra E6. Klikk her for å se i Google Maps
Annet: Tilgang på utedo ved fjellgårdene.

Tur til Granneset og Bredek. Skjermbilde fra norgeskart.no Statens Kartverk / Norgeskart.no

Last ned eller skriv ut kart

Turen starter ved Storvollen, omtrent 55 km nord for Mo i Rana. Følg den skiltede avkjøringen til Storvollen fra E6 og parker like ved Storvollen skole. Herfra følger du merket sti for Bredekrunden over hengebroa til Stormdalshei. Følg stien den til dels bratte lia. Etter omtrent tjue minutter er du kommet inn i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Herfra får du en majestetisk utsikt over den heftige Stormdalsåga og Dunderlandsdalen. Stien fortsetter videre i slakt skogsterreng og det er en godt merket avstikker til Granneset Fjellgård. Gården er åpen for dagsbesøk eller overnatting.

Fra Granneset følger du skilting mot Bredek Fjellgård. Du får en luftig opplevelse over Bredekfossen på en lang og solid hengebru. Snart er du ved den historiske perlen Bredek med sine gamle bygninger, grillplass og imponerende slåtteenger. Her kan du spise nista di og nyte utsikten over det historiske kulturlandskapet.

Person på hengebru over ei stor elv. Skog og fjell rundt. Kristin Johansen / Visit Helgeland
Hengebru fra Storvollen
Foss med fjell og skog Kristin Johansen / Visit Helgeland
Bredekfossen
Hengebru over elv til Bredek fjellgård Kristin Johansen / Visit Helgeland

Du kan gå tilbake samme vei som du kom, eller fortsette stien mot Inner-Bredek og videre derfra til Storvollen. Denne turbeskrivelsen tar utgangspunkt i tur/retur samme vei, så vær obs på at det i så fall blir en lengre tur i et litt mer kupert terreng.

Bredek eies av Helgeland Museum og er låst, men om sommeren arrangeres det åpen gård med vertskap i noen uker. Granneset eies av Statskog og står åpen for dagsbesøk og overnatting.

Se startsted i Google Maps

1. Følg Fjellvettreglene og planlegg etter evne og utstyr

Kortere turer i enkelt terreng krever lite. Du trenger ikke mye utstyr tur på en tur som tar en time eller to under tregrensa, og hvis det ikke er så mange høydemeter, trenger du ikke være i spesielt god form heller. Hvis det blir kaldt og du blir sliten, er det forholdsvis kort vei tilbake til bilen.

Men når turene blir lengre og terrenget blir mer krevende, fordi det er bratt og ulendt, og du skal over tregrensa til det mer værutsatte høyfjellet, setter det større krav til deg. Du må kunne planlegge turen ut fra været og forholdene. Du må være i god nok form til å komme deg både til turmålet og tilbake igjen. Du må kanskje klyve og balansere over steinur, bekker og glatte trerøtter, samtidig som du må ha en litt tyngre sekk med mer klær og utstyr, og tyngre, solide fjellsko for å hjelpe anklene i det krevende terrenget.

Hvis du er usikker på om du klarer å gjennomføre en krevende fjelltur, er det best å begynne med en enkel eller middels krevende, og se hvordan det føles.

Lær deg Fjellvettreglene på DNT.no
Pakkeliste for fjellturer på sommeren fra DNT.no

2. Hold deg til merkede stier

En kjapp snarvei i ukjent terreng kan fort bli til en lang og krevende omvei. Og det du tror er en fin, alternativ sti, kan like gjerne være et sauetråkk som ender opp et helt annet sted enn du hadde tenkt. Hvis du vil være sikker på at turen blir omtrent så kort eller lang, og så lett eller krevende som du hadde tenkt, er det best å holde seg til merkede stier.

Hvis du skal gå en tur som ikke er på merket sti, kan det være lurt å følge et GPS-spor, for eksempel ved å laste ned en GPX-fil fra turbeskrivelsen og legge det inn på en GPS, i en telefon-app eller på en GPS-klokke.

På UT.no og i UT-appen finner du turbeskrivelser med GPS-spor. Hvis det ikke ligger GPS-spor til turen du skal gå, kan du legge et GPS-spor inn på ut.no/mine-turer og finne det igjen i UT-appen. Det er gratis, men krever at du lager deg en bruker.

Husk å alltid må ha med kart og kompass i reserve.

UT-appen for Android / UT-appen for iPhone
Hvor-appen fra Kartverket

3. Snakk med de lokale og gå med en guide

De som bor i området kan ha god og nyttig informasjon om turen du har planlagt. De vet gjerne hvor du kan parkere, om du har telefondekning der, om det er veldig vått i terrenget, stor vannføring i elvene og om det er alternative turer som kan passe bedre. Snakk med de som jobber der du overnatter, på den lokale turistinformasjonen eller turfolk du møter på stien, så kan det være du får tips som er gull verdt.

Det aller beste er å gå turen med en guide. Det kan du gjøre med å være med på en fellestur, eller bestille en guide til din egen tur. Guidene er erfarne fjellfolk som er kjente i området. De kan både hjelpe deg med å tilpasse turen, og de beriker turen med kunnskap om området.

4. Se etter kulturpunkter

Norsk natur er full av kulturminner, og selv høyt oppe i fjellet kan du finne kulturminner som er både hundrevis og tusenvis av år gamle. Det kan være rester fra veimerker og varslingsvarder, fangstgjerder, jakthytter og gjeterbuer og mye mer. Hvis du ser noe spennende på turen så kan du se i KulturPunkt-appen om det står litt om hva det er. Og du kan bruke appen for å finne et mål for turen.

KulturPunkt-appen for Android / KulturPunkt-appen for iPhone
KulturPunkt.org

5. Husk allemannspliktene

Allemannsretten gir oss muligheten til å gå nesten hvor vi vil i norsk natur. Vi kan lage bål og plukke bær, sykle og stå på ski, jakte og fiske. Men husk også at vi skal vise hensyn til naturen og de andre som bruker den. Det er dette vi kaller allemannspliktene. Praktiser sporløs ferdsel, vis hensyn til dyrene og sett deg inn i reglene som gjelder for jakt, fiske, sykling og ferdsel i verneområder som nasjonalparker og naturreservat.

Les mer om allemannsretten og allemannspliktene på norskfriluftsliv.no

Takk for at du hjelper oss med å ta vare på naturen og lokalsamfunnene på Helgeland.

Takk for at du:

  • Praktiserer sporløs ferdsel, og tar med avfall og toalettpapir tilbake til nærmeste søppeldunk.
  • Planlegger toalettbesøk, slik at du får gjort det du må der det ikke er til sjenanse for andre.
  • Respekterer det lokale dyrelivet, holder hunden i bånd og holder god avstand til både ville og tamme dyr og fugler.
  • Respekterer privat eiendom, og holder avstand til private hus og hytter.
  • Viser godt båt-vett, holder god avstand til land, lav fart nært andre på vannet, inkludert dyr og fugler, og unngår unødig kjøring som skaper forstyrrende motorstøy.
  • Respekterer ferdsels- og ilandstigningsforbudet i sjøfuglereservatene i hekketiden.
  • Følger fjellvettreglene, og planlegger turer etter evne og erfaring.
  • Leier en erfaren guide på turene der du selv ikke har kunnskapen eller erfaringen som trengs for en trygg tur.

Finn overnatting, mat og aktiviteter i nærheten

Polarsirkelsenteret – Suvenirbutikk og kafé ved Polarsirkelen

Med matservering og stor suvenirbutikk, er Polarsirkelsenteret et naturlig stoppested på ferden over Saltfjellet og Polarsirkelen.

Mo Gjestegård

På Mo Gjestegård kan du bo hjemmekoselig i sentrum av Mo i Rana. Herfra har du gangavstand til butikker, restauranter og attraksjoner som Vitensenter Nordland, Havmannen eller kulturarenaer som Nordland Teater og Park 22.

Toranes Overnatting

På Toranes overnatting bor dere like utenfor Mo i Rana sentrum med kort vei til byens restauranter og kaféer, parker og butikker, Vitensenter, badeland, kino og mer.

Rana Klatresenter

Opplev utfordringene og spenningen i klatreveggen på Rana Klatresenter. Enten du er en nybegynner som bare vil teste noe nytt, eller en erfaren klatrer på vei mot nye høyder; her finner du ruter som passer ditt nivå.

Rana museum, Stenneset og Bredek

Rana har en spennende historie, og i utstillingene i det nye museet i sentrum, Moment, får du oppleve denne gjennom alle sansene. På Stenneset friluftsmuseum kan du vandre mellom 20 historiske bygninger og Bredek fjellgård er et yndet turmål.

Flere turforslag

Utforsk videre