Her er en turbeskrivelse for Skjæringen og tvillingan i De syv søstre. De syv søstre er absolutt en av favorittene på Helgeland, og et av norges mest spektakulære fjellrekker. Skjæringen og Tvillingan er den snilleste ruten for de som vil ta flere topper på en «kortere» tur.

De er kjent for sin formidable utsikt fra toppene. For de spreke og veltrente, kan alle de syv søstrene bestiges på samme dag, men de fleste velger en eller to topper om gangen.

Turinfo

Vanskelighetsgrad: Middels krevende.

Avstand én vei: Ca. 4,5 – 6km

Høydemeter én vei: 1037 m (Skjæringen) – 948 m og 980 m (Tvillingan)

Tidsbruk én vei: 3-4 timer

Tilrettelagt for rullestol og barnevogn: Nei

Utgangspunkt: Fjellrekken ligger rett utenfor Sandnessjøen med parkering langs Markvollveien. Det er godt skiltet ved alle startpunkt for de ulike toppene. Klikk for å se startpunkt til denne turen i Google Maps.

Statens Kartverk / Norgeskart.no

Turbeskrivelse for Skjæringen og Tvillingan

Skjæringen er topp nummer tre fra nord i fjellrekken. Tvillingene er nummer fire og fem. Denne turen omtales ofte som familieruta og passer familier med større barn eller andre som ønsker å nyte den gode utsikten, uten for store anstrengelser. Alle tre toppene har samme utgangspunkt og følger samme sti mesteparten av veien til opp fjellet. Denne ruten benyttes derfor ofte til å kombinere de tre toppene på en tur. Legg da til en halvtimes vandring pr. ekstra topp du tenker å ta. På sensommeren er området ofte dekket av lavt skydekke, noe som gjør fjellturen mindre fristende fra start – men kan gi en magisk opplevelse i det man klatrer over skydekket og får nydelig solskinnsdag på toppen!

Tvillingan, skjæringen og resten av toppene sett fra kvasstinden Simon Fossheim
Utsikt mot tvillingan i de syv søstre over skydekket

Turen starter over en stor slette inn mot fjellet og stien er godt merket hele turen opp. Turen opp mot aksla følger en bekk og man passerer man mange fine kulper som er populært å ta seg et bad i på vei opp eller ned fjellet på sensommeren når vannet er varmere. Man følger samme sti opp til aksla (760 moh) som er partiet mellom Skjæringen og Tvillingan, her skiller stien seg for de ulike toppene. 

Tar du til venstre (mot nord) går du opp mot Skjæringen. Det gjenstår 277 høydemeter fra aksla, men stien har en jevn stigning uten noen bratte partier.

Tar du til høyre på aksla går turen mot de to tvillingtoppene. Her er det en del brattere og litt klyving må til i de siste 50 høydemeterne både på nordlige og sørlige tvilling-topp. Utsikten herfra er fantastisk, og verdt hvert et steg man har lagt bak seg.

Respekter naturen og sporløs ferdsel

De syv søstre er et populært turområde, og en fantastisk naturopplevelse. Hjelp oss med å beholde det slik. Følg prinsippene for sporløs ferdsel. Ikke lag bål i området, og ikke la ting og søppel bli liggende igjen etter deg. Takk for at du hjelper med å ta vare på den flotte naturen på Helgeland.

Klikk her for å se veibeskrivelse til turens startsted i Google Maps »