LBookingF
w

Reiserute med bil - for de kultur- og matglade

Vil du oppleve Helgelandskystens vakre natur i tillegg til fantastiske mat- og kulturopplevelser? Vil du ha god tid og nyte en flere dagers tur helt uten stressfaktorer? Da er dette reiseruta for deg.Reiserute Helgeland
04.06.202015:18 Gunn Johansen

Passer best for: Voksne, gjerne par, som vil nyte en stressfri kjøretur i vakker natur. Reiseruta er på 8 dager, men kan kuttes ned om ønskelig. 

Reiserute: Brønnøysund-Vega-Alstahaug-Herøy/Dønna-Lovund-Mo i Rana-Mosjøen

Dag 1: Brønnøysund

Fra Trondheim er det ca 5 -6 timers kjøretur til Brønnøysund, enten via E6 og kjøre inn på FV76 i Svenningdal i Grane (Tosenveien), eller via FV17 (kystriksveien) fra Steinkjer. Ankomst idylliske Brønnøysund på ettermiddagen, innsjekk på hotell, gjestehus eller rorbu. Bruk ettermiddagen til å besøke Torghatten, det trolske fjellet med hull tvers igjennom. Turen opp tar ikke mer enn 30 minutter og det eneste du trenger er godt fottøy. Ligger ca 15 km utenfor byen. Om kvelden passer det godt med en god middag og en spasertur i den attraktive gjestehavna.

Dag 2: Vega

Ferge til Vega (fra Horn, ca 20 min kjøring fra Brønnøysund), går kl 10.25 og tar 1 time. Overnatting på vakre Vega Havhotell. Bruk dagen til å se dere om på øya som fikk verdensarvstatus i 2004. Det anbefales et besøk i det flotte nye Verdensarvsenteret på Gardsøya der dere får hele historien om statusen, som primært er gitt på grunn av lokalbefolkningens pass av ærfugler. I det gamle fiskeværet Nes ligger verdens eneste ærfuglmuseum. Sjekk ut websiden til visitvega.no, der finner dere forslag til kjøreturer i bil på Vega. Dra gjerne innom turistinformasjonen på Gladstad, de har også mange tips til dere.

 Dag 3: Vega – Sandnessjøen

Lang og god frokost på hotellet før utsjekk. Ta gjerne en sykkeltur på morgenen eller kanskje dere vil ha en liten padletur eller besøke Eidemstranda. Ferga fra Vega til Tjøtta i Alstahaug kommune (Sandnessjøen) går kl 13.40. Turen tar 1 time og er en flott fergetur. Fra Tjøtta inn til Sandnessjøen sentrum er det ca 40 km og på turen anbefales en stopp på det unike Petter Dass-museet. Her får dere oppleve natur, kultur og arkitektur i samspill med historiske Alstahaug. Museet er bygget av det kjente Snøhetta og er skikkelig flott. Dere passerer også den kjente fjellrekka De syv søstre. 

Overnatting på Scandic Syv Søstre Hotell. Anbefalt restaurant for middag er Soprano, som ligger 3 min. gåavstand fra hotellet og er et koselig mat- og vinhus.

 Dag 4: Herøy og Dønna

Kjør ca 10 minutter utover til Søvik og ta ferga over til Flostad i Herøy. Herøy har masse øyer og veldig mange er forbundet med broer. Det er skikkelig fint å kjøre rundt og vi anbefaler et besøk i middelalderkirken som kalles «Helgelandskatedralen». Besøk også Augustbrygga visningssenter på Seløy. Her kan dere også få mat med fokus på havet eller drikke kaffe og spise hjemmebakte kaker i restaurant Kaikanten. Kjør deretter over Åkviksundbrua til Dønna og videre til Dønnes og Dønnes gård. Overnatting på Dønnes Gård og nydelig middag om kvelden. Om dere ønsker det, gå den 2 km lange kulturstien opp til Dønnesfjellet (127 moh) og få en fantastisk flott utsikt utover Helgelandsøyene. Stien starter ved gården. Hør også med vertskapet om et besøk i Dønnes kirke, middelalderkirken som ligger like ved. Kirken har blant annet Norges best bevarte mausoleum fra 1600-tallet.

 Dag 5: Lovund

I dag tar dere en ferge tidlig formiddag fra Bjørn fergeleie på Dønna tilbake til Sandnessjøen. Kjør ut av byen, over Helgelandsbrua og videre til Levang og ta ferge over til Nesna. Lunsjen tar dere i Aurora Restaurant på Havblikk, et nydelig sted med meget god mat. Herfra er det ca 1 time og 15 minutters kjøretur til Stokkvågen der ferga over til Lovund går. På ukedagene går denne kl 13.50 og 15.10 og fergeturen tar 2 timer. Bilen står trygt på fergeleiet i Stokkvågen. Overnatting på spektakulære Lovund Hotell, og nyt en kulinarisk matopplevelse på hotellet om kvelden.

 Dag 6: Mo i Rana

Bruk dagen og gå tur på Lovund. Øya er utrolig vakker og den er liten, bare 5 km2. Besøk kystmuseet og ikke minst, ta turen opp i lundeura og se på lundefuglene. Her hekker rundt 200.000 fugler. Spis en god lunsj på hotellet og kos dere. Ferga tilbake til Stokkvågen går kl 15.25. Kjør mot Mo i Rana til Utskarpen, ca 40 km og til en unik overnatting og matopplevelse hos «Til Elise fra Marius». Her nyter dere et godt måltid fra konseptet som kalles «Fra Beite til bord» og sover godt i landlig luft.

 Dag 7: Mo i Rana - Mosjøen

Etter en deilig avslappende frokost går ferden videre sørover. Ta gjerne en stopp i sentrum av Mo i Rana og besku den fine Havmannen som står ute i Ranfjorden. Havmannen er en av skulpturene i Skulpturlandskap Nordland, er av granitt, veier 60 tonn og har en høyde på ca 10 meter.

Turen til Mosjøen tar ca 1,5 timer, innsjekk på det historiske hotellet Fru Haugans Hotel i sentrum. Bruk gjerne ettermiddagen til å ta en rusletur i Sjøgata, eller Sjøgato, som lokalbefolkningen sier. Dette er Nord-Norges lengste sammenhengende rekke av trehus og brygger fra 17- 1800-tallet. Den gamle bydelen er levende og ekte og skaper en spesiell stemning i byen.  

Ønsker dere et kulinarisk måltid er Restaurant Ellen i hotellet stedet for dere. Ellers er Blomsterbua Mat og vin eller Gilles lenger ned i Sjøgata gode alternativ. Hvis fint vær er Hjørnet Bar og Uteservering eller hotellhagen ved Fru Haugans Hotel et nydelig sted å tilbringe kvelden på, med utsikt mot Øyfjellet og folk som tar Zipline tvers over lakseelva Vefsna.

 Dag 8: På tur hjem

Bruk formiddagen til en liten tur i byparken fra 1905. Vi har to vernede byparker i Norge og dette er Frognerparken i Oslo og byparken i Mosjøen. Spaser til Vefsnaparken og beundre «Tre Eldar», Mosjøens bidrag til Skulpturlandskap Nordland – et kunstgalleri uten vegger og tak men med kunstverk i naturen i 36 kommuner i Nordland. Lån sykler hos hotellet og sykle 10 minutter til andre siden av elva. Parker syklene og gå en liten tur opp i Helgelandstrappa, som ble åpnet av Dronning Sonja i 2019. Trappa har pr nå 3000 trinn og er en av verdens lengste steintrapper. Gir flott utsikt over byen uten at man må gå så høyt opp.

På turen sørover anbefales et stopp på Laksforsen, ca 30 km sør for Mosjøen. Kjør av E6 ca 1 km til denne flotte fossen på over 17 meter og mye vann. Panoramautsikt fra kafeen med samme navn eller gå ned på svabergene og sett dere og nyt en stund der bare fosseduren høres.

NB! Fergetidene må sjekkes da disse kan ha endringer på sommeren. Sjekkes på reisnordland.no

Ta gjerne kontakt med visithelgeland på post@visithelgeland.com hvis dere trenger mer info.

 

 

Ronny Lien
Torghatten i Brønnøysund
Torghatten, Brønnøysund på Helgelandskysten
Simon Fossheim/visithelgeland
Vega verdensarvsenter
Vega, Helgeland, verdensarv
Tore Schöning Olsen
Petter Dass-museet i Alstahaug
Petter Dass, Helgelandskysten, Sandnessjøen
Terje Rakke NordicLife/visithelgeland
De syv søstre sett fra Herøy
Herøy, Helgeland, De syv søstre
Terje Rakke NordicLife/visithelgeland
Vandretur på Dønnesfjellet
Dønna, Helgelandskysten
Hans Petter Sørensen
Lovund
Lovund, Helgelandskysten
Erlend Haarberg
Lundefugl på Lovund
Lovund, lundefugl, Helgeland
"Til Elise fra Marius"
Til Elise fra Marius
Helgeland, Mo i Rana, restaurant
Helgeland Reiseliv
Sommeridyll i Sjøgata, Mosjøen
Sjøgata, Helgeland, Mosjøen
Helgeland Reiseliv
Brygger i Sjøgata, Mosjøen
Sjøgata, Mosjøen, Helgeland
Stefan Barth
Laksforsen i Grane
Laksforsen, Grane, Helgeland