LBookingF
w

Som perler på en snor - ta sommerruta!

Kystriksveien er som Norges svar på Californias Highway 1, og er en av de vakreste bilturene i verden. Helgelandskysten har mye mer å by på enn det man finner langs veien. Noe av det mest unike langs helgelandskysten er nemlig de store og små øyene ute i havet. Det har tidligere ikke vært like enkelt å oppleve disse unike øyene, men nå er det satt opp en egen sommerrute som vil ta deg innom de mest spektakulære øyene nord på Helgelandskysten.

22.05.201908:58 Simon Fossheim

Ruten går nå gjennom noen av de aller vakreste kystområdene i Norge. Hvis du skal passere polarsirkelen kan det ikke gjøres på en vakrere eller mer eksotisk måte.

Hurtigbåten starter (eller slutter) i Sandnessjøen og går til Bodø, men stopper innom mange av de mest eksotiske øyene på Helgelandskysten. Perfekt hvis du vil oppleve ekte kystkultur og den fantastiske naturen. Turen tar omtrent 7 timer, men her har du muligheten til å hoppe av og på underveis og oppleve helgelandskysten over flere dager.

Med «Travel Pass Nordland» kan du å reise så mye du vil med buss og hurtigbåt i 7 dager for bare 990,-. Dette inkluderer den nye sommerruten. Tar du båten sørover fra Bodø kan du stoppe innom øya Sørarnøy i Gildeskål kommune før den går videre til Støtt, som er det nordligste stoppestedet på Helgeland. 


Støtt

Nyt atmosfæren på det gamle handelsstedet i Støtt, en attraktiv fiskerlandsby som har vært en favoritthavn i hundrevis av år. Støtt er med andre ord en liten øy med en stor historie. 

Foto: Hans Petter Sørensen / Faroutfocus

Besøk Støtt Brygge for å få ett innblikk i historien. Her finner du fiskerimuseet med de best bevarte kulturminnene fra kystkulturen i Nordland. Restauranten Gammelbutikken tilbyr nordnorske delikatesser basert på råvarer fra øya og havet. Her kan du også bo i herskapelige omgivelser på Rorbua eller i det nylig restaurerte Stabburet.

Det bør også nevens at det tilbys kajakkutleie, sykkelutleie, båtturer og RIB turer på øya. Det er utrolig hvor mye spennende det er å oppleve på en så liten øy.

Ørnes

Ørnes er Mekka for heftige fjelltopper som stuper ned i havet. Rundt Ørnes ser du et landskap som er preget av isbreene gjennom flere tusen år, med spisse topper og dype fjorder.

Ørnes er et unikt utgangspunkt for å klatre til topps ved kysten. Ørnes ligger like nord for den vestlige brearmen Engabreen som tilhører Svartisen, Norges nest største isbre. 

Foto: Meløy Adventure

Her kan du også booke deg inn på brevandring på Svartisen, sykkeltur eller rib-båt tur med Meløy Adventure. Ørnes er også et fint utgangspunkt for deg som vil utforske Svartisen - Saltfjellet og Láhko nasjonalpark.

Bolga

Fiske er hovedaktiviteten på øya som ligger midt i skjærgården med urørt natur og sterk fiskebestand. Bolga er et attraktivt sted for sportsfiskere fra hele verden. Her kan man leie båt fra Bolga brygge som også har et eget renseanlegg for fangsten.

Bolga Brygge tilbyr overnatting i sjøhus, flotte rorbuer og leiligheter.

Nytt av året er glamping!

Bolgbørra er et naturlig hull i fjellet, en grotte med to innganger. Følg skilting til marka rett nord for gravgården. Kryss marka og gå gjennom en liten granskog til du møter stien til Bolgbørra. Følg stien opp en stigning. Fra grotta kan du ta deg lett inn i hullet.


Rødøya

Rødøy, ved porten til midnattsolens rike. Når du krysser Polarsirkelen vwed kysten skjer dette i Rødøy. Dype fjorder og en skjærgård med nærmere 1000 øyer, holmer og skjær er med på å skape det spennende landskapet.

Den sørvestlige delen av Svartisen og deler av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger i kommunens østlige del inne på fastlandet, som du kan se fra toppen av det fantastiske og karakteristiske fjellet Rødøyløva, 440 moh.

Rødøyløva en fjelltur som passer de fleste, tilrettelagt med Sherpatrapp nesten til toppen og tilbyr en utsikt som man ikke kan få andre steder.

På den lille øya finner du Rødøy kirke. Til tross for 150 innbyggere, rommer Rødøy kirke hele 700 personer. Den åttekantede kirken er en av Nordlands største kirker og historien bak er lang og innholdsrik.

Direkte under den spektakulære Rødøyløva ligger en av Helgelands vakreste strender - Storsanden strand. En tursti på 2 km fra Klokkergården tar deg til stranden med solsenger, volleyball-nett, dusj og grillhytte.


Myken

Myken Destilleri - verdens eneste arktiske whiskydestilleri. På øya finner du blant annet et lite fiskevær langt, langt ute i havet. Det er viktig å nevne at det er begrensede overnattingssteder på øya, så tilreisende må bestille i forkant

Reiser man med sommerruten sørover er det et båtbytte på en drøy halvtime. Her rekker man en snartur på butikken før båten går videre. Men skal man oppleve Myken anbefales det minst å være der ett døgn.

Myken fyr – et av de få overnattingstedene på Myken, men også et av Norges mest unike. I den tidligere fyrvokterens bolig er det 360 grader panoramautsikt og du kan se alt i fra De Syv Søstre i sør til Landego og Lofotveggen i nord.

Myken BnB- Seng og Suppe holder til i en nedlagt skole. Her tilbyr de overnatting og deilig, enkel hjemmelaget mat i sommersesongen. I den gamle gymsalen kan du sitte komfortabelt, nyte Norges vakreste utsikt, og spise suppe basert på havets råvarer – og kanskje lese ei bok.

Er du ute etter en helt unik opplevelse er biblioteket på den gamle skolen stedet. Her kan du leie deg en liten, vintage campingvogn som er omgjort til en soveplass for to. På campingplassens fellesareal kan du slappe av i fluktstolen under palmene. 

Foto: Kathrine Sørgård

Træna og Selvær


Reiser du med sommerruten og ønsker å oppleve én unik øy, bør Træna være høyt på listen. Træna er et av norges elste fiskevær, hjemmet til en av de mest unike festivalene i verden, Trænafestivalen, og også et sted hvor ofte kunstnere samles for å hente inspirasjon.

I øygruppen Træna bor det like under 500 mennesker, omtrent like mange som det er holmer og skjær. Mesteparten bor på hovedøya Husøya. Her finnes butikker, skole, kafé, kro, overnattings- og spisested, badstuer, museum og to fiskerianlegg.

Med lokalruten kan man enkelt besøke de nærliggende øyene Sanna, Selvær Sandøy og Holmen. Selvær er et koselig og rolig samfunn som er nært havet og naturen, med autentisk fiskeværfølelse. Sanna er øya hvor de karakteristiske fjellene og den spektakulære Kirkhelleren befinner seg.

Øygruppen ligger 33 nautiske mil (ca 65km) fra Helgelandskysten, på kanten til Storhavet. Polarsirkelen kutter rett gjennom øygruppen hvilket gjør at midnattssolen kan ses fra slutten av mai til midten av juli.

Lovund


Lovund er godt kjent for Lundefuglene med Helgelands største lundefuglkoloni på ca 200 - 300.000 fugler som suser over øya om sommeren.

Foto: Lovund Hotell

Lovund har ikke bare lundefugler å by på.Ta gjerne turen til Kystkultursenteret, et flott museum med gode utstillinger fra fiskeri, dyreliv og hverdagsliv på øya. Her er også en utstilling med malerier fra Helgelandskunstnere fra 1900-tallet.

Øya har også et av de flotteste hotellene på Helgeland, Lovund Hotell, med en restaurant med basis i lokale, nord­norske og trad­isjonelle råvarer, farget og utviklet av folket som bor her.

Lovundfjellet på 625 moh. stiger rett opp fra øya og kan sees fra hele Helgelandsksyten. Fjellet er et populært turmål med fantastisk utsikt utover Helgelandskysten.

Foto: Lovund Hotell

Sleneset

Sleneset består av utallige flate øyer og egner seg svært godt for både kortere og lengre padleturer. Her anbefaler vi å ta med kajakken ombord i Nordlandsexpressen og ha Sleneset som utgangspunkt. Øyene i området ligger tett og ønsker du det kan du alltid padle nært land, noe som gjør at området passer godt for alle ferdighetsnivå. 

Jettehuset er et gammelt Nordlandshus som leies ut på Sleneset.  Selv om huset er noe fornyet innvendig er all gammel sjarm intakt og på fine soldager når nordavinden blåser kaldt, er det fenomenalt å ta morrakaffen på kjøkkenet med utsikt mot Lovund.

I de vakre omgivelsene på Sleneset passer det perfekt å nyte rolige dager. 

Foto:Marit Løvhaug/Helgeland Kajakk

Onøy

På Lurøygården kan du få ly for natten i en sjarmerende, gammel herregård. Her har tiden fått stå litt stille. Til den hører en flott renessansehage. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740.

Kystmuseet på Onøy gir deg et unikt innblikk i øyas historie. Her får du et glimt av hvordan menneskene har levd her ute.

På øya Røssøya kan du oppleve et gårdsanlegg fra 1854. Gården holder åpent hele året. Her finner du sjarmerende ly for natten og får mulighet til et bredt utvalg av opplevelsestilbud. Gården har kapasitet til opp mot 20 personer. Her er en felles stue, spisestue og kjøkken.

Foto:Røssøygården

På Lurøya finner du Explore Helgeland. de tilbyr SUP (Stand up Paddel board) og ulike aktiviteter i vannet. Kan gjerne kombineres med god mat på Torshavn.

Nesna og Nesnaøyene

Nesna er et glimrende utgangspunkt for å komme tett på naturen og opplevelsene. Her kan man leie seg sykler på Havblikk, leie seg kajakk hos Hav og Fritid eller ta seg en Rib- båt tur med Visit Nesna.

Foto: Hans Petter Sørensen/Farout Focus

Nesna er også et fint utgangspunkt for å komme seg ut til Nesnaøyene. Øyene heter Hugla, Handnesøya og Tomma. På Tomma finner man blant annet Helgeland Havhus og Helgeland Kajakk. Avhengig av hva man trenger med seg og vhvor lenge man skal være må man vurdere om  man trenger bilen. en sykkeltur ut på øyene anbefales.

Sandnessjøen

Sandnessjøen er et trafikalt knytepunkt på Helgelandskysten og kan utmerket benyttes som en base for opplevelser og utforsking av øyriket. Sandnessjøen har daglige anløp av hurtigruten, direktefly til Oslo og gode buss- og båtforbindelser. Sandnessjøen er nok aller mest kjent for fjellrekken De syv søstre.

Foto: Orsoyla Haarberg

De syv søstre ligger lett tilgjengelig langs kystriksveien og har høyder fra 910 til 1072 moh. Fra Sandnessjøen kan man også oppleve Petter Dass-museet, Altahaug krke, hvøvdingsetet på Sandnes, rundturer med båt. Fra Sandnessjøen er det også lett å komme seg til Herøy/Dønna.

Relaterte artikler