Som perler på en snor - ta sommerruta!

Kystriksveien er som Norges svar på Californias Highway 1, og er en av de vakreste bilturene i verden. Men Helgelandskystens har mye mer å by på enn det man finner langs veien. Noe av det mest unike langs helgelandskysten er nemlig de store og små øyene ute i havet. Frem til i sommer har det ikke vært like enkelt å oppleve disse unike øyene, men fra og med 1. juni settes det opp en egen sommerrute som vil ta deg innom de mest spektakulære øyene nord på Helgelandskysten.

22.05.201908:58 Simon Fossheim

Ruten går nå gjennom noen av de aller vakreste kystområdene i Norge. Hurtigbåten starter (eller slutter) i Sandnessjøen og går til Bodø, men stopper innom mange av de mest eksotiske øyene på Helgelandskysten. Perfekt hvis du vil oppleve ekte kystkultur og den fantastiske naturen. Turen tar omtrent 7 timer, men her har du muligheten til å hoppe underveis og oppleve helgelandskysten over flere dager.


Støtt

Med «Travel Pass Nordland» kan du å reise så mye du vil med buss og hurtigbåt i 7 dager for bare 990,-. Dette inkluderer den nye sommerruten. Tar du båten sørover fra Bodø kan du stoppe innom øya Sørarnøy i Gildeskål kommune før den går videre til Støtt, som er det nordligste stoppestedet på Helgeland.   

Nyt atmosfæren på det gamle handelsstedet i Støtt, en attraktiv fiskerlandsby som har vært en favoritthavn i hundrevis av år. Støtt er med andre ord en liten øy med en stor historie. 

Foto: Hans Petter Sørensen / Faroutfocus

Besøk Støtt Brygge for å få ett innblikk i historien. Her finner du fiskerimuseet med de best bevarte kulturminnene fra kystkulturen i Nordland. Restauranten Gammelbutikken tilbyr nordnorske delikatesser basert på råvarer fra øya og havet. Her kan du også bo i herskapelige omgivelser på Rorbua eller i det nylig restaurerte Stabburet.

Det bør også nevens at det tilbys kajakkutleie, sykkelutleie, båtturer og RIB turer på øya. Det er utrolig hvor mye spennende det er å oppleve på en så liten øy.

Ørnes

Ørnes er Mekka for heftige fjelltopper som stuper ned i havet. Rundt Ørnes ser du et landskap som er preket av isbreen, med spisse topper og dype fjorder. Et unikt utgangspunkt for å klatre til topps ved kysten. Ørnes ligger like nord for den vestlige brearmen Engabreen som tilhører Svartisen, Norges nest største isbre. 

Her kan du også booke deg inn på brevandring på Svartisen, sykkeltur eller rib-båt tur med Meløy Adventure. Ørnes er også et fint utgangspunkt for deg som vil utforske Svartisen - Saltfjellet og Láhko nasjonalpark.

Bolga

Fiske er hovedaktiviteten på øya som ligger midt i skjærgården med urørt natur og sterk fiskebestand. Bolga er et attraktivt sted for sportsfiskere fra hele verden. Her kan man leie båt fra Bolga brygge som også har egent renseanlegg for fangsten. Bolga Brygge tilbyr overnatting i sjøhus, flotte rorbuer og leiligheter.

Rødøy

Rødøy, ved porten til midnattsolens rike. Når du krysser Polarsirkelen skjer dette i Rødøy. Dype fjorder og en skjærgård med nærmere 1000 øyer, holmer og skjær er med på å skape det spennende landskapet. Den sørvestlige delen av Svartisen og deler av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger i kommunens østlige del inne på fastlandet, som du kan se fra toppen av det fantastiske og karakteristiske fjellet Rødøyløva, 440 moh. Rødøyløva en fjelltur som passer de fleste, tilrettelagt med Sherpatrapp nesten til toppen og tilbyr en utsikt som man ikke kan få andre steder.

På den lille øya finner du Rødøy kirke. Til tross for 150 innbyggere, rommer Rødøy kirke hele 700 personer. Den åttekantede kirken er en av Nordlands største kirker og historien bak er lang og innholdsrik.

Storsanden strand - Direkte under den spektakulære Rødøyløva ligger en av Helgelands vakreste strender- En tursti på 2 km fra Klokkergården stranden med solsenger, volleyball-nett, dusj og grillhytte.

Myken


Myken Destilleri - verdens eneste arktiske whiskydestilleri 
På øya finner du blandt annet Et lite fiskevær langt, langt ute i havet. Det er viktig å nevne at det er begrensede overnattingssteder på øya, så tilreisende må bestille i forkant. Men reiser man sommerruten sørover er det et båtbytte på 50 minutter, som gir deg nok tid til å utforske en god del av den lille øya.

Myken fyr – et av de få overnattingstedene på Myken, men også et av Norges mest unike. På en egen liten øy med 360 panoramautsikt i den tidligere fyrvokterens bolig ser du alt i fra De Syv Søstre i sør til Landego og Lofotveggen i nord

Træna og Selvær


Reiser du med sommerruten og ønsker å oppleve én unik øy, bør Træna være høyt på listen. Træna er et av norges elste fiskevær, hjemmet til en av de mest unike festivalene i verden, Trænafestivalen (11.-14. juli) og også et sted hvor ofte kunstnere samles for å hente inspirasjon. Øygruppen ligger 33 nautiske mil (ca 65km) fra Helgelandskysten, på kanten til Storhavet. Polarsirkelen kutter rett gjennom øygruppen hvilket gjør at midnattssolen kan ses fra slutten av mai til midten av juli.

Lovund

I øygruppen Træna bor det like under 500 mennesker, omtrent like mange som det er holmer og skjær. Mesteparten bor på hovedøya Husøya. Her finnes butikker, skole, kafé, kro, overnattings- og spisested, badstuer, museum og to fiskerianlegg. Med lokalruten kan man enkelt besøke de nærliggende øyene Sanna, Selvær Sandøy og Holmen. Selvær er et koselig og rolig samfunn som er nært havet og naturen, med autentisk fiskeværfølelse. Sanna er øya hvor de karakteristiske fjellene og den spektakulære Kirkhelleren befinner seg.

Lovund er godt kjent for Lundefuglene med Helgelands største lundefuglkoloni på ca 200 - 300.000 fugler som suser over øya om sommeren. Lovund har ikke bare lundefugler å by på. Ta gjerne turen til Kystkultursenteret, et flott museum med gode utstillinger fra fiskeri, dyreliv og hverdagsliv på øya. Her er også en utstilling med malerier fra Helgelandskunstnere fra 1900-tallet.

Lovundfjellet på 625 moh. stiger rett opp fra øya og kan sees fra hele Helgelandsksyten. Fjellet er et populært turmål med fantastisk utsikt utover Helgelandskysten. Øya har også et av de flotteste hotellene på Helgeland, Lovund Hotell, med en restaurant med basis i lokale, nord­norske og trad­isjonelle råvarer, farget og utviklet av folket som bor her.

Nesna og Nesnaøyene

Nesna er et sted som tilbyr det meste. Alt fra kulturelle inntrykk til rå natur. Med Visit Nesna kan du dra ut i RIB-båt rundt Nesnaøyene for å møte den majestetiske havørna på nært hold, samtidig som du får høre spennende historier fra den tradisjonsrike kysten. Nesna er et veldig aktivt tettsted, populært for stisykling men også mye arrangementer på Aurora Restaurant og LivesceneFrodige landskap, fine gårder og en skjult perle innklemt mellom fjell og fjord. Nesna kan være et bra utgangspunkt å starte fra om man vil ta sommerruten nordover. Nesna ligger på fastlandet en time fra Mo i Rana som har både fly og togforbindelser.

Sandnessjøen

Sandnessjøen er nok aller mest kjent for fjellrekken De syv søstre. Hennes Majestet Dronning Sonja har flere ganger vandret i «søstrene» og har i høyeste grad vært med på å gjøre fjellrekken kjent. Byen i seg selv er en svært koselig kystby, dekorert av gatekunst og innrammet av fjell. Her finner du Petter Dass museet, vikinghistorie og en kulturscene på Kulturbadet. Fra Sandenssjøen kan du fortsette reisen langs Helgelandskysten med hurtigbåt som derfra går til Herøy og Vega.  

Husk at Travelpass Nordland gir deg 7 dagers reise langs hele Nordland med både hurtigbår og buss.