LBookingF
w

Har lille Nesna noe å tilby syklister – fastboende eller på ferie? Mer enn du aner.

Frodige landskap, fine gårder, moderat stigninger og hele tiden med fjorden rett ved siden av deg. Flate og bratte stier, flate fjellrygger, Det er sykling på Nesna, enten du driver det som rekreasjon eller mosjon. Det er relativt lite trafikk, bortsett fra ved fergeanløpene på RV 17 sommerstid og i helgene.

29.08.201812:46 Georg Enga

Fastlandet

Med utgangspunkt fra Nesna  tettsted er det om lag 9 km til Hammarøysand på Ranfjordsiden, og om lag 15 km til kommunegrensa på Sjonfjellet. Det er små avstander for ivrige syklister, men det er likevel en flott tur langs veien. Du kan lett komme opp i fem mil uten å sykle for mye bakker hvis du legger i vei tur retur Strandlandet og sykler inn til Langset og ut på Skogsøya og tilbake igjen. Du har passert flere friluftsområder og badesteder på veien. – Dette er trening på første klasse, sa ivrig syklist Stig Ivan Nygård etter en flott solskinnstur i fjor sommer, - du får både treningen og naturopplevelser samtidig. Hvis du ønsker å utfordre kondisen er en tur opptil utsikten på RV 17 en fin tur. Pål Vinje bruker dette som sin treningsarena for de sykkelrittene han deltar på - Det er supert å kjøre intervaller her, mener han, - det er for eksempel ingen bakker i Birken som er så jevnt bratt som opp Sjonfjellet. Han sykler ofte de 5 km med om lag 300 høydemeter flere ganger etter hverandre for styrke kondisen.

Nesnaøyene

Nesnaøyene er flott sykkelturer i frodig landskap, og det er relativt korte turer som passer aldeles utmerket for barn. Du kan sykle Hugla nesten rundt fra Prestskjæret til Huglen på litt over timen, med innlagt stopp på kystbakeren på Huglen blir turen litt lengre. Hvis du har bunkra opp litt på Vikholmen handel en solskinnsdag er stranda Nordsjøbukta på vestsiden av øya et heldagsprosjekt hvis du vil det. Handnessøya er lang og trivelig og passer bra på en dagstur. Eventyret Tomma likså. Dramatiske fjell, flott viker, små øyer og flotte strender gjør øya til en perle uansett årstid. Fra fergeleie til Finnvikdalen friluftsområde er det for eksempel 18 km og det er en distanse alle kan klare, store eller små. Helt til enden av veien blir det ytterligere 4 km med skikkelig berg og dalbane før du må snu. Veien til Forsland på østsiden av øya er frodigere og mer i ly for været. Nær enden av veien finner du stien opp til Forslandsvannet  og Tomskjevelen hvis det frister.

Terrengsykkel

Hvis en har lyst til å utforske fjell og natur er en terrengsykkel susen. Det er et utall med gårdsveier og stier som kan sykles og flere av de kjente turmålene på Nesna er absolutt mulig å sykle. Det er likevel betegnende at det ofte er relativt bratt, (sykkelmessig og til fots) før du finner fine flater oppe på fjellet. Det er mange stier innover under fjellfoten langs RV 17, men få av de er tilrettelagt for sykkel. Det betyr at det er enkelte myrpartier og bekkedaler som hindrer god flyt på en god tur. Det er fint innover under høyspentledningen fra sandtaket på Herseth, og det er fullt mulig å sykle mot Nesna også, men det er litt mer knotete og en må også passe på når en krysser skytebanen.

Topptur

Nesnakjølen er en flott sykkeltur både innover og utover, men du må regne med å dytte sykkelen en del og noen partier av nedkjøringene bør forseres med forsiktighet. Det er mulig å sykle opp til vannbassenget over tettstedet før du evt fortsetter innover til stikrysset opp mot kasse 2. Du kan også ta kasse to direkte, men da blir det lite sykling. Fra kasse 2 kan en sykle både innover og utover på selve kjølen. Det er imidlertid vanskelig å finn veien ned Sandnesaksla så her bør du ha et kart tilgjengelig eller å ha drevet litt research. Den fineste turen er Stokkatind på Handnesøya hvor en kan sykle mesteparten av veien opp til det 599 meter høye fjellet, vel og merke hvis du er bra trent. Hvis du skyver og triller sykkelen i noen partier opp og ned er det en tur de fleste med terrengsykkel kan gjøre med stor tilfredsstillelse.  Hugeløytind og Hammarøytind er i lange partier uframkommelig med sykkel så det må være for helt spesielt interesserte.

Utforsk

Sykkel er et utmerket framkomstmiddel, men gir også fin trening og artige opplevelser både nær og fjernt, Nesna har masse å tilby syklister hvis de har lyst å utforske kommunen. Og husk det en sier om å sykle: Har du først lært det glemmer du det aldri, det gjelder opplevelsene også.

 Tekst og Foto:Halvor Hilmersen/Nesna

Les også