LBookingF
w

Konsert med Evert Taube: "Så länge skutan kan gå"

Rana Kormakeri hyller den miljøbevisste multikunstneren Evert Taube (f 1890 - d 1976) i Dønnes Kirke den 25. Mai kl 17-19. Hans kunstneriske bredde strakk seg forbi musikken, til også forfatterskap og bildekunst.

25. Mai Dønna
25.02.201908:26 Maylinn Storjord

Konserten i Dønnes kirke ligger 100 meter unna Dønnes Gård og deres åpne lørdagskafe fra klokken 11 til 14. Det anbefales å ta en titt innom Dønnes Gårds herskapelige bygning for å nyte en bedre lunsj av lokale råvarer. 

Som 16-åring forlater han i 1906 barndomshjemmet i Majorna, Göteborg, i håp om å forsørge seg som kunstner i Stockholm. Men innkommet strekker ikke til og året etter mønstrer han på en båt. De nærmeste årene kommer reisene på havet til å prege hans tidlige voksenliv.

Livet på havet gjør sterkt inntrykk på Taube. Personen som ofte returnerer som sjømannen «Fritiof Andersson» i forskjellige viser, regnes for å være hans alter ego fra tiden på havet.
Etter sine reiser på havet søker Evert Taube seg til Sør-Amerika hvor han blant annet jobber som formann på kanalbyggingen og adjutant hos den argentinske presidenten. Han lærer å spille gitar og snakke latinamerikanske språk.

Da første verdenskrig bryter ut, vender han hjem til Sverige igjen. Nå begynner han å opptre som musiker, og blir snart kjent med sine viser. Han får platekontrakt og kan forsørge seg som kunstner og artist.

Kjærligheten til Sverige og den svenske naturen preger mange av hans viser. Kampen mot kraftutbygging av Vindelâlven, som har sitt utspring rett øst for Virvatnet i Rana, har han med i en av de mest kjente visene «Ânglamarken»:«låt sista älven som brusar i vår natur, brusa alltjämt mellan fjällar, gran och fur...»

Med et representatvit utvalg av Taubes komposisjoner, ønsker Rana Kormakeri velkommen til vårkonserten «Så Lenge Skutan Kan Gå».

Lytt til The Real Goups versjon av "Så skimrande var aldrig havet". Dette arrangementet har vi med på konserten:

https://youtu.be/WgWNhREwkEA

#Helgelandkraft

Velkommen skal du være til vårkonsert i Dønnes kirke den 25. Mai klokken 17-19, vi sees! 

Konsert Evert Taube

Se mer her

Disse skaper unike opplevelser på Helgeland

u
v