LBookingF
w

Vær forberedt på topptur

For å få mest ut av toppturen er det lurt å tenke nøye gjennom hva man putter i sekken, hvilken klær man bruker og hvilket utstyr har man. I tillegg er det viktig å sjekke været, bratthet og skredvarsel for området du skal gå i.

Tips og triks
17.12.201811:48 Georg Enga

FØR TUREN

Finn ut hvor du skal på tur, når det passer best å dra og bestandig ha med deg en kamerat på tur. Skulle uhellet være ute så har man knapt med tid og det er viktig å noen med seg som kan hjelpe til om uhellet skulle skje,

Sjekk bratthetskart i appen REGOBS. Her kan du selv gå inn å registrere observasjoner og får så presise varsler som mulig. Du kan også sjekke NVE sitt bratthetskart.

Sjekk været hos YR.no Sjekk alltid værmeldingen før du legger ut på fjelltur, men vær oppmerksom på at værmeldingen ikke alltid stemmer fordi været i fjellet skifter raskt. Væromslaget kan komme både tidligere og senere enn forutsatt, og styrken i været kan variere mye.

Sjekk Skredvarsel hos Varsom.no. Det er et viktig hjelpemiddel for å vurdere aktuell skredfare og skredproblem, dette varselet må ikke betraktes som en fasit. Det er viktig å ta utgangspunkt i de lokale forholdene. Alt snødekt terreng er i utgangspunktet skredutsatt. Graden av risiko for snøskred er bestemt av vær- og snøforholdene, terrenget, de påkjenningene som påføres snødekket og eksponeringstiden. Du tilpasser egen risiko i skredutsatt terreng ved å velge når, hvor og hvordan du ferdes.

Hent kunnskap hos Skredskolen, snøskredskolen er en kunnskapsbase, men den er ikke  en erstatning for kurs. For å lære seg mest mulig om skred bør man ta et kurs for å lære mer om snøskred, skredterreng og skredfarevurdering.

Sjekk av skredsøker: 

  1. Sjekk batteriet på skredsøkeren, bør være minst 70 prosent fullt.
  2. Sett skredsøkeren på SEND.
  3. Fest skredsøkeren nært kroppen og under ytterjakka.

UNDER TUREN

Kameratsjekk av skredsøker: At alle skredsøkerene kan motta signal: Person 1 setter skredsøkeren sin på send, alle de andre skrur på mottak. Gruppen passerer Person 1 med en meters avstand.

At alle skredsøkerne kan sende signal: Nå må hele gruppen skru om på skredsøkeren sin. De som hadde på MOTTAK skrur over på SEND, og omvendt. Alle som har på SEND passerer med to meters avstand Person 1 som har sin skredsøker på MOTTAK.

Viktig: Når kameratsjekken er over er det viktig at hele gruppen slår over på SEND og fester skredsøkeren nær kroppen og under ytterjakke/ullplagg.

Les også denne fine artiklen på Ut.no om skredsøker og hvordan du skal opptre om skredet går.

Last observasjoner hos Regobs: Da kan andre få varsler om Skredaktivitet (både at skred går eller ikke går) er den beste indikatoren på grad av skredfare.Man kan hold oversikt over når skredet gikk man har mulighet for å sjekke om det er gammelt. 

Hele tiden vurder forholdene opp mot den opprinnelige planen og er man i tvil så skal man endre plan etter forhold.

Pete Oswald / Visitnorway.com
topptur utstyr
topptur utstyr