LBookingF
w

Rundreise Mosjøen -TärnaVilt i Sverige

Ta en rundtur gjennom vakker natur og gammel kulturhistorie i grensestrøkene mellom Norge og Sverige

09.08.201312:28 Guro

Totalt ca 270 km.

Mosjøen

Turen starter i Mosjøen der det anbefales å besøke Sjøgata, den gamle bydelen i sentrum. Her finner du Nord-Norges lengste sammenhengende trehusbebyggelse fra 1800-tallet. De gamle husene i gata tas vare på som en del av det pulserende bylivet og setter farge på Helgelands eldste by. Besøk galleriene, landhandelen, museet i Jakobsenbrygga og Kulturverkstedet – alle med sine særpreg. I Sjøgata kan du også bo i gjestehus innredet fra 1800-tallet, men med nåtidens komfort. ”Det Historiske Hotellet” Fru Haugans Hotel ligger i enden av Sjøgata og er Nord-Norges eldste hotell. Byen har også andre hoteller samt camping. Vi anbefaler også en tur i byparken før du drar videre. Parken ble først anlagt i årene 1900-1905 og er restaurert tilbake til sin opprinnelige form. Den er meget vakker og utgjør nå et levende kulturminne av stor verdi.

Grane

Men vi skal videre på vår ferd som går langs E6 sørover. Første stopp blir på Laksforsen i Grane, ca 30 km sør for Mosjøen. Her finner du et fantastisk vakkert fossefall med en vannmengde på hele 700 m3 pr sekund. I Laksforsen Turistcafe er det panoramautsikt til fossen. Her finner du også utstillinger og suvenirbutikk. Fortsett langs E6 til du når Trofors. Her tar du av fra E6 og inn på RV73 mot Hattfjelldal.

Hattfjelldal

Hattfjelldal er ”fjellfolkets rike” og det er den karakteristiske fjelltoppen Hatten som har gitt navn til kommunen der den rager høyt over det vakre landskapet. Besøk gjerne Lensmannsgården, et kulturhistorisk hus som viser trekk fra fjellfolkets liv og historie. I Samisk Kultursenter (Sijti Jarnge) kan du oppleve litt av den sørsamiske kulturen og levesettet. I Hattfjelldal kan du overnatte på Fjellfolkets Hus i sentrum. 

Varntresk

Følg RV73 mot Tärnaby ca 20 km og ta av mot Varntresk (ca 40 km fra Hattfjelldal sentrum). Nå slynger veien seg langs Røssvatnet, Norges nest største innsjø, før du ankommer Varntresk og Sæterstad Gård. Gårdsanlegget ligger i naturskjønne omgivelser og byr på gode fiskevatn, fjellvandring, overnatting, saltgrotte og god mat. Her finner du landets første landbaserte oppdrettsanlegg for fjellrøye, Nord-Norges første autoriserte gårdsysteri og eget mikrokraftverk. I fjøset kan du hilse på geitene. Gårdsutsalget tilbyr oster, kjøttprodukter, rakfisk og varmrøkt fjellrøye av meget god kvalitet.

Joesjö

Turen går videre mot Sverige via den vakre Famnvassdalen. Veien er smal men utsikten er nydelig. Snart ankommer du Joesjö som ligger i Storuman kommune. Her finner du Nye TärnaVilt AB der du kan handle med deg svenske varer. Viltbutikken er åpen hver dag hele uka. I viltkåtan kan du spise lokale matretter i fjellkulturelle omgivelser. Fra Joesjö er det ca 25 km til krysset som møter E12. Herfra har du rundt 5 km til Hemavan eller til Tärna. Fra Hemavan kan du følge veien videre til Mo i Rana.

Krutfjellvegen

Fra TärnaVilt i Joesjö er det ca 35 km tilbake til Hattfjelldal langs Krutfjellvegen. Denne veien har i lange tider bundet sammen folket på begge sider av riksgrensen og er en reise gjennom både nybyggerkulturen og den samiske kulturen i området. Få med deg skulpturen "Påminnelsen" som står øverst i Krutådalen under den røde Krutvassrødikken. Skulpturen er laget av en rekvedstokk fra Sibir av kunstneren Ingunn Utsi. Ellers byr Krutfjellvegen på flott natur helt inntil veien og det finnes mange fine rasteplasser der du kan tenne kaffebål, gå på strendene, fiske eller bare slappe av.

Riktig god tur!

Sigurd Myhrer
Sjøgata i Mosjøen
Lotte Forsmo
Laksforsen Turistcafe
Sæterstad Gård
Sæterstad Gård
Sæterstad Gård
Familie på tur