LBookingF
w

Fra «trollstigvei» til den ytterste øy

Sykkelferie på Nord-Helgeland har alt fra grotter, fjellpass og «trollstigvei» til hvite sandstrender og midnattssol.

Med start og slutt i Mo i Rana kan du oppleve svært mye spennende fra sykkelsetet. Du får i løpet av ei lita uke sett et tverrsnitt av naturen i hele kongeriket. Her følger et forslag på en opplevelsespakke fra sykkelsetet der starttidspunktet er satt til søndager. Forutsetningen for å dra på denne turen er at du sier ja til noen netter i telt og sovepose, siden det ikke finnes åpne overnattingssteder på alle nes eller hurtigbåtkaier.

Rundtur
03.07.201310:01 Guro

Mo til Melfjordbotn

Med start en søndag morgen i Mo sentrum ved turistkontoret går turen nordover langs E6 mot Røssvoll, hvor du tar av mot Melfjordbotn, som er dagens campested. Underveis kan det legges inn et besøk i enten Grønligrotta eller Setergrotta. Ved en slik avstikker, må du beregne minst to timer lengre tid på dagsetappen. Etter 40 kilometer sykling finner du parkeringsplassen for å gå til Marmorslottet, et geologisk eventyrlandskap vasket ut av elva Glomåga med smeltevann fra Svartisen. Tidsbruken på denne avstikkeren er også rundt to timer.

Siste del av etappen er over Melfjellet. Der sykler du over et fjellpass før du sykler ned en svært svingete nedoverbakke. Veien ned mot Melfjordbotn er Helgelands svar på Trollstigen. Vel nede i Melfjordbotn finnes det mange fine turmuligheter, du kan fiske fra kaia og det finnes fine steder å sette opp teltet.

Melfjordbotn til Rødøy

Mandagen og turdag nummer to starter rolig med å nyte formiddagen i Melfjordbotn. For hurtigbåt fra Melfjordbotn, sjekk 177nordland.no Dette er en bestillingstur og å bestilles 1600 dagen i forveien. Dette er en fantastisk fin båttur på en time. Underveis får du se elva Nattmorsåga kaste seg 300 m ned i fjorden, et spektakulært syn. Du passerer også Polarsirkelen og får god utsikt til polarsirkelsymbolet.

Fra Kilboghamn sykler du 21 kilometer til Tonnes, hvor du kan ta en vandretur opp i Tonnesgrotta. Ta deg også tid til å nyte et bedre måltid mat på Oscarbrygga restaurant ved hurtigbåtkaia og nyt havutsikten mot Hestmannen.

Klokka 19.45 går hurtigbåten nordover mot Rødøy. Underveis passerer du Polarsirkelen for 2. gang og ser polarsirkelsymbolet på øya Vikingen. Vel framme i Rødøy kan du sove i telt eller overnatte på herskapelige Klokkergården. Ved siste alternativ lønner det seg å booke rom på forhånd. Er været fint anbefales det å ta en kveldstur opp til toppen av Rødøyløva, et vakkert sted for å se på midnattssola.

Rødøy til Aldersund

På tirsdagen kan du starte med enda en tur opp på Rødøyløva, hvis du ønsker å oppleve utsikten med sola høyt på himmelen. I tillegg finnes det muligheter for å leie seg en kajakk og padle rundt mellom vakre små øyer. De hvite flotte strendene er også som skapt for soling og badeliv.

Ferden videre går med hurtigbåten til Tonnes klokka 16. Det anbefales å legge inn en middagsstopp på Oscarbrygga, før du sykler videre til Aldersundet. Vel framme kan du overnatte i telt her.

Aldersund til Træna

For å få med seg severdighetene på Lurøy innland anbefales det å bryte opp tidlig og sykle mot Stokkvågen. På turen passerer du utkikksplassen på Kleivhalsen. Like etter kommer du til Grønsvik Kystfort, et tysk kystfort fra 2. verdenskrig. Her finner du også et nytt museumsbygg med utstillinger knyttet til krig og menneskerettighetsproblematikk, et meget interessant sted å stoppe.

For å komme seg til onsdagens turmål, må du være på hurtigbåtkaia ved Stokkvågen klokka 12. Der tar du hurtigbåten Helgeland utover til Træna, Norges eldste fiskevær.

Det anbefales at du tar turen over til øya Sanna, der det finnes mange fornminner. Her kan du blant annet besøke Kirkhelleren, en stor hule som går 45 meter inn i berget. Dette er naturens katedral og her er det funnet spor etter en av Norges eldste bosettinger. Kirkhellern brukes også som konsertlokale og har en fantastisk akustikk.

Du kan også ta turen opp på fjellet Gompen, der det står en militærinstallasjon. Du kommer opp ved å følge en asfaltert vei med tunnel til toppen, men husk lommelykt da tunnelen ikke er opplyst. Utsikten fra toppen er fenomenal og du ser utover hele Helgelandskysten. Det er mulig å campe i telt på Sanna eller du kan overnatte på Træna Rorbuferie på Husøya, hovedøya i Træna kommune.

Træna til Flostrand

På dag fem kan du benytte formiddagen til å sykle rundt på Træna. Det finnes mange fine små veier å sykle på. Legg også inn et besøk i det vakre lille Petter Dass-kapellet, oppført i 1997, et perfekt sted for ettertanke og meditasjon.

Returen innover mot fastlandet skjer med ferga klokka 15. Etter drøye tre timer er du i Stokkvågen. Herfra sykler du i retning Mo i Rana. Etter hvert kommer du til rasteplassen ved Hellåga, som er en spesielt forseggjort rasteplass, siden denne veistrekningen er en nasjonal turistvei. Her kan du gå ned til havet og fiske fra tilrettelagte fiskeplasser. Det finnes også gode muligheter for å slå opp teltet langs veien, ikke langt fra rasteplassen.

Flostrand til Mo i Rana

Rundturen avsluttes fredag med en fin etappe innover fra Flostrand mot Mo i Rana. Her sykler du langs en ganske trafikkert vei, så vær forsiktig. Ta gjerne en stopp og se på galleriet til Anne Gundersen i Utskarpen eller kjøp forfriskninger i Åstas kafé i samme bygd. På vei innover til Mo i Rana passerer du Straumbotn gårdsmeieri, hvor de har utsalg av hjemmelaget gårdsost. Vel tilbake i Mo i Rana kan du overnatte ved et av byens hoteller eller campingplassen på Revelen. Byen byr også på mange muligheter for shopping og besøk i spennende og gode restauranter.

Det er mulig å utvide sykkelturen på mange måter. På turistkontoret i Mo i Rana hjelper de deg med skreddersydde pakker om du ønsker andre alternativer.

Praktisk informasjon:

  • Informasjon om ferge- og hurtigbåtruter finner du på Ruteopplysningen i Nordland
  • Du kommer deg til Mo i Rana med fly fra Bodø eller Trondheim eller med tog

Relaterte artikler