Lurøy

Lurøy ligger rett vest for Mo i Rana og like sør for polarsirkelen. Lurøy er en typisk øykommune med mange store og små øyer. Onøy og Lurøy bindes sammen med bru.

14.11.201309:04 Guro

Severdigheter i Lurøy

Lurøy består av en langstrakt fastlandsstripe og mer enn 1300 øyer, holmer og skjær. Kretsene i kommunen har ulikt antall innbyggere, men kjennetegnes som livskraftige og aktive. Ca. 1/5 av arealet ligger på fastlandet, langs fylkesvei 17.

Besøker du Lurøy anbefaler vi våre mange løyper for bortover- og toppturer, et besøk på de tallrike strendene, å nyte et måltid på stedets restaurant, være gjest i våre 9 småbåthavner, nyte utsikten fra en av våre grillhytter, å ta med kajakken og nyt natur og dyreliv mellom holmer og skjær, fiske fra båt eller land. Finn deg en vakker teltplass eller ta inn på en av Lurøys mange gjestfrie overnattingssteder. Det er mange flotte severdigheter som er verd og se og oppleve.

Grønsvik kystfort

Grønsvik kystfort Helgeland Museum, avdeling Lurøy, består av et tysk hærkystfort fra 2. verdenskrig. I dag er kystfortet restaurert og tilrettelagt for publikum med gangveier, skilting, utstillinger, turistinformasjon og museumsbutikk. Området er et populært turområde med flotte utsiktspunkter mot den fantastiske Helgelandskysten

Hestmannen

Hestmannen er en ikonisk fjellformasjon som inngår i historien om Helgelandsfjellene. Hestmannen ligger på øya Hestmona. Dersom du ønsker å gå på Hestmann kan du følge offentlig transport.

Johnhøla

Under andre verdenskrig oppholdt krigshelten John Kristoffersen seg i en hule på Onøy. Her rapporterte han til britene om skipstrafikk langs Helgelandskysten. Tyskerne klarte å peile inn Kristoffersen, og en aksjon som involverte i alt 2000 tyskere og deres støttespillere, ble iverksatt. Kristoffersen klarte å rømme, men mange andre lurøyfjerdinger ble pågrepet i hendelsene som omtales som Lurøyaffæren. Det er merket sti til Johnhøla, ikke langt fra fergekaia på Onøy.

Kystkultursenteret på Lovund

Det ble åpnet i 1997. Senteret har lagt hovedvekten på lundekolonien, Lovundkutteren - en fiskekutter som ble produsert her - utvikling innen lakseoppdretts og ellers kystkulturen generelt.

Kystmuseet på Onøy

Det er lokalisert mellom Lurøy kirke og Torshavn (Lurøy kai). Her finnes en samling av gamle gjenstander fra fiske og jordbruk. En stor del av dette er gamle båtmotorer av ulike slag. Museet har i sin samling en Lovundkutter. Utenfor kystmuseet ligger skjelettet av en seihval, og like over veien finner man "Antonettastua", et lite restaurert hus som er en del av museet.

Lundura på Lovund

Den har Helgelands største lundefuglkoloni med ca 200 - 300.000 fugler. I januar/februar begynner fuglene å trekke inn mot hekkestedet sitt. Den 14. april, på Lundkommardagen, kommer fuglene i store kolonier og slår seg ned i lundefuglura på Lovund. For å reise til Lovund kan man følge offentlig transport.

Lurøy kirke

Det er en korskirke i tre fra 1812, med vinduer i to etasjer. Den står på et kirkested fra middelalderen, og dagens kirke er den fjerde i rekken. Den har 375 sitteplasser. Kirken ble valgt til kommunens tusenårssted i år 2000

Nasjonal turistveg, Helgelandskysten

Den går gjennom Aldersundet og gjennom et naturskjønt landskap som av enkelte er gitt betegnelsen Nordlands Hardanger. Her er det mulig å benytte turstier av ulik vanskelighetsgrad, eller fiske i saltvann og/eller ferskvann. Landskapet i Aldersundet en av de vakreste partiene av Kystriksveien, ta deg tid til å nyte landskapet og utsikten.

Renessansehagen på Lurøygården

Her ligger også Lurøygården som er Dundasslektens gamle gods, og har en enestående renessansehage. Den er mer enn 200 år gammel, med mange opprinnelige stauder, lysthus, kunstig dam og en stor blodbøk

"Tonnes-Høla"

Det er ei havgrotte med åpning på knapt 40 meters høyde. Dybden er på cirka 180 meter og den skråner svakt nedover. Innvendig er det for det meste sandbunn med noen mindre steiner, og det er lett å gå innover. Denne blir hvert år besøkt av et stort antall turister, og er virkelig verdt et besøk. På dagtid går det godt uten noen ekstra belysning.

Vikingen

Vikingen er en holme utenfor Tonnes. Det er satt opp en polarsirkelbauta på holmen som markerer at man krysser polarsirkelen

Simon Fossheim
Lurøy
Lurøy, click to open in lightbox
Simon Fossheim
Lurøy
Lurøy, click to open in lightbox
Erlend Haarberg
Lundefugl
Lundefugl, click to open in lightbox
Jan Inge Larsen
Aldersundet
Aldersundet, click to open in lightbox

Relaterte artikler