LBookingF
w

Dønna

Bergfylte Dønna har et mangfold av fornminner hvor du kan du oppleve både vakker natur, flotte turstier og historier fra vikingetid og middelalder frem til i dag.

20.12.201809:50 Maylinn Storjord

Dønna har i likhet med Herøy noen opplevelser du må innom når du er på besøk. Først ut er Dønnesfjellet på 130 meter med asfaltert vei til toppen, og gir en slående utsikt til de sagnomsuste fjellene i nord, sør og øst med Lovund, Træna, Rødøy, Hestmannen, De Syv Søstre, Dønnamannen og fjellene i Vega Verdensarvområdet.

Ved foten av Dønnesfjellet ligger Norges største og best bevarte gravkammer som en del av middelalder- og triangelkirken på Dønna som kan smykke seg med tittelen Nordlands vakreste kirke. Vi snakker om Dønnes Kirke som befinner seg på det historiske Dønnesgodset sammen med Dønnes Gård som tilbyr guidet omvisning, en matbit og om ønskelig overnatting i det herskapelige bygget. Dønnes Gård er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerket, Olavsrosen, for sin «enestående opplevelse rotfestet i den norske kulturarv.»

På Dønna finner du også en av verdens minste sjokoladefabrikker. Denne sjokoladefabrikken har vært profilert på både ulike TV-programmer og radiosendinger, og har fra sommeren 2019 åpning av sommercafé for nysgjerrige besøkende som ønsker å høre og se suksesshistorien til Heidis Sjokoladedrøm på Dønna. 

På Dønna er det kort vei til fiskeplassene, og i godt vær er det enkelt å nå bankene ute på havet. Er det dårligere vær med vind finner man beskyttede områder på innsida av Havstein. Med en skjermet fjord i sør og Atlanterhavet i nord, har du en reell sjanse til å slå dine egne fiskerekorder. På Dønna står Nord-Europas største steinfallos på Glein, det 1600 år gamle fruktbarhetssymbolet av marmor. 

På Dønna kan du gå fra å kjøre/sykle langs havoverflaten, til å oppleve en følelse av høyfjellet, til å nyte en spektakulær utsikt utover kysten i alle retninger. Her befinner den lokale favorittstranden Breivika seg på nordsiden av Dønnamannen. På Dønna kan du leie båt, fiske, padle, få en rib-tur ut i havgapet, klatre på fjell eller prøve seg på Stand Up Padling (SUP) på Dønna i solnedgangen/soloppgangen.

Her er det gode muligheter for å dra ut på fiske, 

Fra Dønnas bergfylte terreng går det bruforbindelse over til Herøy med sitt vakre øyriket av 4588 øyer, holmer og skjær!

Dønnamannen

Det kjente fjellet er er en populær attraksjon for den som ønsker litt utfordring i fjellet. Mange ser på Dønnamannen som like utfordrende som De Syv Søstre

Padleparadis

Dønna ligger en rekke øyer og skjær, noe som gjør området perfekt for padling.

Finn reisen til Dønna:

Erlend Haarberget
Dønnamannen fra nord
Terje Rakke
Utsikt fra Dønnesfjellet
Jan Inge Larsen
Dønnamannen fra sør

Relaterte artikler