LBookingF
w

Vega og Vegaøyan

Vega er ei øy og en øykommune på Helgelandskysten i Nordland. Kommunen grenser til Brønnøy i sør, Vevelstad i øst og Alstahaug og Herøy i sør.

23.12.201823:08 Simon Fossheim

Foruten hovedøya Vega, har også øyene Ylvingen og Omnøy fastboende.

80 av de 6500 øyene kommunen består av har gjennom tidene vært bebodd. Noen av disse var Lånan, Hysvær, Skjærvær, Tåvær, Flovær, Skogsholmen, Bremstein, Muddvær, Søla, Kilvær, Halmøyværet og Store og Lille Emårsøy.

Sørsiden og sørvestsiden av Vega domineres av Vegtindan (681 moh.), Trollvasstinden (799 moh.) og Gullsvågfjellet (725 moh.). Nordsiden av Vega domineres av myrlandskap.

De om lag 6500 øyene, holmene og skjærene i kommunen står på UNESCOs liste over verdensarv.De viktigste næringsgrenene i kommunen er jordbruk, fiske, handel- og service, reiseliv, samt ei voksende havbruksnæring.

Aktiv ferie på Vega

Vegaøyan, Helgelandskystens Unescolistede kulturminne, frister med aktiviteter for voksne og barn, over og under vann, høyt og lavt og bortover!

Du kan prøve noen av våre 18 turløyper, Lysløypa eller snorkelløypa på Eidem, besøke «Vefsn-Anna» stua, bade, bli med på forskjellige aktiviteter på Sørbygdfestivalen eller besøke det nye Verdensarvsenteret som åpner våren 2019. 

Turløyper for hele familien

Rundt om på Vega finnes det 18 merkede turløyper. 15 av dem er med i IL Vegas konkurranse der man registrerer seg på turmålet, samler poeng og er med i trekning om premier.

Her er de som passer for hele familien.

Les mer på Visit Vegas Nettsider

Startpunkt for de fleste turene er rødkantede "Turløype"-skilt i veikanten og/eller tavler med informasjon om løypa med kart og bilder. For mer informasjon om hver løype kan du besøke ut.no som, hvor du blant annet kan finne lengde, varighet, gradering, hvem ruta passer for, høydeprofil, kart og flere bilder.

Buldring på Vega

På Sundsvoll (på vestsiden av Vega) er det meget gode forhold for buldring. De fleste løyper i området er satt opp på frittstående bulder av kompakt granitt med høy kvalitet og bra friksjon. Det finnes også muligheter for buldring på Kjul, sør på Vega. 

Foto: Rasmus Bølling

Rasmus Bølling og Steinar Kolskog har laget en guide som ligger ute på Bodø Klatreklubb sine nettsider med oversikt over Sundsvoll. En kan også finne en oversikt på www.27crags.com for både Sundsvoll og Kjul.

Geocaching på Vega

Bli med på skattejakt på Vega og i Ylvingen!

Over hele verden kan barn og voksne lete etter skatter gjemt i naturen. Du behøver ikke å bruke kart og kompass, det er mobilen som er skattekartet. Boksen inneholder en loggbok som alle skriver navnet sitt i og små ting som barna kan bytte til seg. 

Typisk gjemmested for en cache.

Hva er geocaching?

Geocaching er en genial familieaktivitet som engasjerer både store og små. Kort fortalt går det ut på at man leter etter poster eller skatter som er plassert ut i naturen. Man bruker ikke et vanlig skattekart, men leter etter skatter ved hjelp av en GPS-app på mobilen. 

I Norge ble de første geocacherne registrert allerede i 2001. I dag finnes det, ifølge Wikipedia, over 27 000 poster i Norge. 

Hvordan gjør man det?

Dere trenger:

  • Appen Geocaching
  • Turmat
  • Bytteting

Slik gjør dere det:

Når man har fått installert appen, så viser den lekende lett hvor det finnes skatter i nærområdet hvor dere befinner dere.

Man kan enten velge å spore opp en skatt i nærheten, eller en som er på et bestemt sted. Det er viktig å finne en skatt som tilfredsstiller deres behov.

Ønsker dere en langtur eller bare en liten tur i nærheten? Hvor lang tid har dere til rådighet og hvor vant er barna med å gå på tur? Pakk tursekken med litt god turmat og legg av avsted sammen.

Husk at det kan være vanskeligere å finne skatten enn det appen opplyser. Appen kan for eksempel si at det er 10 meter til skatten, mens den egentlig ligger like ved.

Det finnes flere ulike typer skatter eller cacher. Dette kommer klart frem i appen. Noen består av en enkel boks med en loggbok og småting, og andre inneholder også en enkel oppgave. Har dere problemer med å finne skatten, kan dere få hint i appen om hvor skatten er gjemt. 

Det er også mulig å lage sin egen skatt og registrere den i appen. Da kan dere følge med på hvem og når andre fant skatten deres. 

Relaterte artikler