LBookingF
w

Træna - 33 nautiske mil ut i havet

Paradis trenger ikke å være i tropene. Det er Træna et bevis på. Her finnes fjell og hav, masser av fisk og forskjellige fugler, vær og uvær, iblant stillhet, iblant stor dramatikk.

Øygruppen ligger 33 nautiske mil (ca 65km) fra Helgelandskysten, på kanten til Storhavet. Polarsirkelen kutter rett gjennom øyene hvilket gjør at midnattssolen kan ses fra slutten av mai til midten av juli. Om vinteren er det ikke sjeldent nordlyset speler på himmelen.

16.03.201812:56 Georg Enga

I Træna bor det like under 500 mennesker, omtrent like mange som det er holmer og skjær. Den faste befolkningen begrenser seg til øyene Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy. Hovedøya Husøy hvor de fleste av trænværingene bor, er kommunesenter. Her finnes butikker, skole, kafé, kro, overnattings- og spisested, badstuer og svømmehall, treningsrom, museum og to fiskerianlegg.

Selvær er nest størst blant øyene og hjem for mange fiskere. Her er havn, fiskerimottak og butikk. Sanna er kjent for de ikoniske fjellene, med Trænstaven som strekker seg 338 meter over havet. En tunnel går på skrå gjennom hele den lille fjellkjeden. Utsikten er magisk! Sandøy og Holmen er to mindre øyer, med hvite strender og krystallklart vann, Trænas Hawaii.

Fisk har alltid vært viktig på Træna, som faktisk er Norges eldste fiskevær. Oldtidsfunnene er nærmere 9000 år gamle. Bortsett fra fisk er Træna også kjent som festivaløy. Her arrangeres Trænafestivalen med flere tusen besøkere hvert år.

Husøy

Husøy er “hovedøya” i Træna kommune, og det er her man finner de fleste spise- og sovestedene.
Øya er knappe 3 km på langs og 1 km på tvers, som vi sier: “På Husøyæ e alt i sentrum”. Man kan komme seg omtrent hvor som helst på øya på under en halvtime til fots. Siden det er kort vei til alt er det lite biler å se, så en tur langs bilveien kan være like fin som en tur i marka.

På kartet nedenfor er turmål markert med rød stjerne, og polarsirkeltrimmen har her satt ut bokser med turbok man kan signere. Det er selvsagt mulig å bevege seg utenfor stier og utforske på egen hånd, men vis hensyn og beveg deg rundt trænværingenes hager og blomsterbed.

Anbefalte turmål:
Vanntårnet: Lett tilgjengelig og med flott utsikt over hele Træna. Runesteinen og Petter Dass-kapellet ligger like i nærheten.

Heirsan: En populær grillplass med gapahuk. Se opp for elg!

Steinkjerringa: Kanskje den mest avsidesliggende plassen på Husøy, med flott utsikt over havet i sør. På fine dager kan du se Træna fyr blinke fra Sørholmen.

Hikkeltinden: Om du er sprek, kan du klatre opp på Hikkeltinden, det høyeste punktet på Husøy. Her er det bratt, så følg oppmerket tursti og vær forberedt på å gjøre litt lett klatring. (Ikke egnet for barn.)

Selvær


Selvær er et koselig og rolig samfunn som er nært havet og naturen, med autentisk fiskeværfølelse. Selvær er Husøys lillesøster, og er hjem til omtrent 70 selværinger. Øya er mindre i areal og folketall enn Husøy, men her finnes likevel både overnattingssted, butikk og bedehus. Både lokalbåt og hurtigbåt sørger for at øya har god kommunikasjon med resten av Træna og fastlandet.

Polarsirkeltrimmen og Trænatrimmen har her satt ut bokser med turbok man kan signere. Det er selvsagt mulig å bevege seg utenfor stier og utforske på egen hånd, men vis hensyn og gå rundt selværingenes hager og blomsterbed! Besøk grillhytta hvis du vil skjerme deg fra vind eller lage bål. Selvær er et ærfugl-vær og de mange små æ-husene kan ses rundt omkring i marka. Lokale entusiaster forteller gjerne om du spør. Tenk på å ha hund i bånd. Selvær har også blitt en tang-øy. Her høstes viltvokset tang og den gamle fiskefabrikken nede på Oldersta har sesongsvirksomhet med tangmottak om våren/sommeren. Er du heldig kanskje du blir invitert på smaksprøving!

Les mer om Selvær her.

Sanna


Sanna, også kjent som “øya med fjellene”. Sanna har høye fjelltopper, flotte turstier, hvite strender og mørke grotter, og anbefales på det sterkeste for alle besøkende!

Selv om øya er flott, er det kun to fastboende her og få fasiliteter. Det finnes et sommeråpent grendehus som serverer vafler og kaffe her, og på lokalbåtkaia finnes det toalett.

På kartet nedenfor er turmål markert med rød stjerne, og polarsirkeltrimmen har satt ut bokser med en turbok man kan signere. Det er selvsagt mulig å bevege seg utenfor stier og utforske på egen hånd, men vær forsiktig, spesielt i bratt terreng!

ANBEFALTE TURMÅL:

Kirkehelleren: Denne katedral-lignende helleren har en mektig atmosfære med en rik historie. Utgravninger her har avslørt 9000 år gamle funn, og i dag blir det ofte holdt konserter her.

Gompen/NATO-stasjonen: Gompen er den høyeste toppen som kan nås uten klatreutstyr, og den eneste med asfaltert bilvei hele veien opp. Følger en bilveien, må man kan gjennom en 300 meter lang, ubelyst tunnel, så ta med lommelykt. Det er også mulig å komme seg opp via en gammel taubane, like nord for Kirkehelleren.

Gå rundt fjellene: Følg bilveien til du er mellom Trænastaven og Breitind, og du vil finne begynnelsen av Kjærlighetsstien som går hele veien rundt Trænafjellene. En super dagstur!

Trænastaven: OBS! Guide og klatreutstyr behøves! Spør en turistguide om mer informasjon.

Relaterte artikler