Herøy

Herøy er et vakkert øyrike der du kan være en del av naturen som bare venter på å bli oppdaget. Ønsker du å oppleve fantastisk natur mellom flere tusen holmer, skjær og øyer er dette plassen for deg.

20.12.201809:27 Gunn Johansen

I dette sammensveisede øysamfunnet med underkant av 1800 innbyggere kan de doble innbyggertallet og fremdeles ha flere øyer enn antall innbyggere. Her får du slående utsikt over Herøys øyrike om du prøver deg på 100 meters høyeste fjelltopper på Øksningan eller 858 meter høye Dønnamannen. Ønsker du en mellomting er nabofjellet til Dønnamannen – Åkvikfjellet - på 287 meter en anbefalt fjelltur. Men selv på bruene som forbinder Herøy sammen vil utsikten være idyllisk i alle retninger.

Vandring 5 på topp - Øksningan:

Disse 5 toppene utgjør noen av Herøys høyeste topper der Stortuva er Herøys nest høyeste topp med sine 97 moh. Toppene er ikke spesielt høye – men gir en fantastisk utsikt over området rundt. Du kan prøve deg på alle sammen på en dag, eller kombinere en av toppene med joggeturen eller sykkelturen. Kanskje dere padler hit? 

Karifjellet - 82 moh. ligger på nesten ytterst på Ytter-Øksningan. Turen tar ca. 40 minutter tur/retur fra parkeringsplassen.  

Stortuva - 98 moh. ligger like øst for Karifjellet på Ytter-ØksninganNoen bratte partier, turen tar ca. 60 minutter tur/retur fra startpunktet langs veien.  

Innerøyfjellet - 91 moh. ligger et stykke øst for Stortuva igjen, på Inner-Øksningan. Når vi kommer til Inner-Øksningan blir turene lengre med topper som er lavere. Adkomst fra "Drømmeplassen" som har åpen grillhytte, ballbinge og toalett. Her skal du også få tak i turkart til toppene. Turen tar ca. 30 minutter tur/retur fra parkeringsplassen. Turen er litt bratt, men ikke krevende.  

Storåsfjellet - 55 moh. ligger like sørøst for Innerøyfjellet. Her finner du merket løype til Gardsøytangen som ligger sør for Storåsfjellet. Ca. 30 minutter med gåing i terreng fra parkeringsplassen før man begynner å bestige selve fjellet som tar ca. 30 minuttter tur/retur. Denne turen er også litt bratt, men ikke krevende.  

Fra Storåsfjellet kan du følge videre merket løype til det ytterste og sørligste punktet: 
Gårdsøytangen - 32 moh. er det sørligste punktet på Øksningans fem på topp. Turen tar ca. 1,5 time med gange i terreng med en enkel stigning mot slutten. 

Øksningan 5 på topp - foto Elbjørg Larsen

Padling, sykling, ribturer, med mer: 

Ønsker du en bedre middag kan Augustbryggo og Herøy Brygge anbefales. Herøy er som skapt for øyhopping med sykkel eller eventuelt det perfekte padleparadis for de som vil nyte naturen, høre naturens lyder og utforske øyriket. Her kan padle langs Herøy sentrum mellom bruer, rorbuer, restauranter, fjell og ubebodde øyer. 

Sandvær og Brasøy på Husvær er også velkjent som et vakkert padleparadis. Her er det et flott padlemijø som har tilrettelagt fritidsområder for de aktive padlerne. På øygruppen finner dere flere turløyper og en svært praktisk roterende gapahuk (i forhold til sol- og vindretning). Sandvær, Brasøy og Husvær er en øygruppe i sørligste del av Herøy kommune. For å komme hit må du ta fergen eller hurtigbåten du tar til Herøy -videre et stopp til dere ankommer Brasøy eller Sandvær. På øygruppen finner dere også overnattingsmuligheter, pub, kafe og muligheter for ribturer ut i havgapet med Helgeland Opplevelser

Herøy er i et område med grunne farvann og er hyppig brukt av lokale dykkere som ønsker å utforske det maritime livet under havoverflaten. I dette øyriket kan du få oppleve Kulturhistorisk Safari med rib ut i havgapet, eller om du ønsker å utforske øyene med kajakk kan dette leies sammen med kart fra samme selskap på Seløya. Er sykkelen ditt fremkostmiddel kan sykler leies hos Visit Helgeland fra den lokale turistinformasjonen i Sandnessjøen. 

Opplev Herøy på sykkel 

På Herøy er det mange muligheter for avstikkere fra hovedveien og du kan oppleve små lokale samfunn på nært hold. Sykkel er det perfekte fremkomstmiddlet for å utforske Herøy - Les mer

Herøy: Et padleparadis

På nord-vestsiden av Dønna ligger en rekke øyer og skjær, noe som gjør området perfekt for padling. Du finner også mange flotte kritt-hvite strender.

Lei kajakk på Herøy

Ønsker du å fordype deg i historien eller få et innblikk i hvordan livet på øyene her ute var kan Augustbrygga by på et visningssenter for fiskerihistorien, og museet, Herøy Bygdesamling, kan tilby omvisning i autentiske bygdehus med historiske gjenstander og en middelalderkirke som nærmeste nabo. I likhet med Dønna har Herøy noen steder som bare må oppleves mens man er på gjennomfart. I tillegg til nevnte kulturhistorisk safari med Seløy Kystferie, sykling eller padling i øyriket så finner dere også Herøys ikke så skjulte kulturskatt: en blomsterende opplevelsesbutikk uten like. Etcetera Botaniske Utskeielser drives, og er dekorert med blomster og tilhørende rariteter, av Norgesmester i blomsterdekorering de siste årene. 

Herøy sitt vakre landskap står til konstrast til Dønnas bergfylte terreng. Fra Herøy er det bruforbindelse over til Dønna med Dønnesfjellet i nord. 

Ønsker dere å reise videre til Vega fra Herøy kan dere fint benytte dere av hurtigbåten dere tok til Herøy som enkelte rutetider kan ta dere hele veien til nordvestsiden av Vega, Kirkøy Hurtigbåtkai, etter dere har kjørt innom flere små øysamfunn langs sjøveien. Har dere bil kan dere ta fergen tilbake fra Herøy Fergekai (Flostad) til Søvik Fergekai og kjøre 25km sørover til Tjøtta Fergekai for en times fergetur over til nordøstsiden av Vega, til Igerøy Fergekai. 

, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox

Relatert