LBookingF
w

Fly & Hike - Torghatten i Brønnøysund

Torghatten er et av verdens mest spektakulære fjell med hullet som går tvers igjennom.

18.08.201700:25 Simon Fossheim

Det er en mektig opplevelse å stå inne i hullet, nesten som i en katedral. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 15 meter bredt. Går du igjennom hullet åpenbarer det fantastiske øyriket seg, Fjellet har vært et landemerke for sjøfarende i hundrevis av år. Det har inspirert folkefantasien og skapt natursagn som lever den dag i dag.

Hvordan komme seg dit?
Widerøe flyr deg til Brønnøysund Lufthavn. Herfra er det 14 km til foten av fjellet. Du følger FV54, over den flotte Brønnøysundbrua, ut til øya Torget, følger hovedveien mot indre Torget og finner skilting til p-plass og stien opp til Torghatthullet på høyre side.

Om fjellet og anbefalte turer
Stien opp til Torghatthullet er merket og lett å finne. Turen opp tar ca 20-30 minutter. Noen utfordrende partier med steiner, men i hovedsak tilrettelagt natursti med grusete partier og steintrapper. Når du kommer opp til hullet er det flott utsikt mot Brønnøysund og fjellrekken mot øst.
Stien er 0,7 km lang og 110 høydemeter og er merket med vanskelighetsgrad blå/medium.

Du kan velge om du går samme vei tilbake, eller om du fortsetter turen gjennom hullet og ned på vestsiden. Går du gjennom hullet og ut på vestsiden, venter en fantastisk utsikt over øyriket. Her kan du følge stien ned på denne siden av fjellet, mot ytre Hatten. Merk at her er det bratt og ulendt terreng med en dyp kløft langs stien. Vi respekt for naturen og følg markert sti. Stien er 1,5 km lang og 110 høydemeter og er merket med vanskelighetsgrad blå/medium.

Til topps på Torghatten
Til topps på Torghatten er en litt mer krevende tur, men den starter snilt på en strandflate ved foten av fjellet. Oppstigningen starter ved en langgrunn kalksandfjære på sørøstsiden av fjellet. Jo lengre opp i fjellet du kommer, jo mer av det omkringliggende landskapet åpenbares. Mange vil oppleve den siste bratte stigningen som luftig, men du premieres med en fantastisk panoramautsikt fra toppen. Løypa er 1,3 km lang, har 255 høydemeter og det må beregnes ca 1 time opp. Stien er merket rødt for en krevende løype.

Torghatten rundt
Torghatten rundt er en litt lengre tur, men en lett tur som går på både asfalt, grus og natursti. Følg oppmerket sti fra hovedveien. Det er kort vei til fjæra hvor du finner fine rasteplasser, skjell og sand til lek for barna eller langgrunn sjø for den som ønsker å vade. Løypa er 6,5 km lang, 35 høydemeter og beregnet tidsbruk på 1,5 time. Stien er merket grønn for lett løype.

Ønsker du å sykle ut til fjellet Torghatten, kan du leie sykkel på visithelgeland.

Turistinformasjonen i Brønnøysund er behjelpelig med kart og informasjon om Torghatten og andre spennende topp -og vandringsturer i området.

Tips til overnatting, se visithelgeland
Tips til flere turer i Brønnøysund og omegn; se fjelltrimmen.no

Torghatten
8900 Brønnøysund

Telefon: 75 01 80 00
E-post: bronnoysund@visithelgeland.com
Nettside: http://visithelgeland.com/no/velkommen

Helgeland Reiseliv as
På vei ned fra Torghatten
På vei ned fra Torghatten
Helgeland Reiseliv as
Torghatten
Torghatten
Helgeland Reiseliv as
Torghatten
Torghatten