SANDNESSJØEN - Midt på Helgelandskysten

I regionssenteret Sandnessjøen i Alstahaug kommune skjuler det seg rike natur- og kulturhistoriske opplevelser, som fjellkjeden De Syv Søstre, tre middealderkirker og rik lokalhistorie fra vikingtiden til Petter Dass i nyere tider. Byen er et trafikalt knytepunkt på Helgeland, og er et flott utgangspunkt for deg som ønsker å oppleve og utforske Helgelandskystens øyrike med sine 24 000 øyer, holmer og skjær. Sandnessjøen har daglige anløp av hurtigruten, direktefly til Oslo og gode buss- og båtforbindelser langs kysten og til innland.

11.12.201312:26 Guro

Fjellrekken De syv søstre

Sandnessjøen, som fikk bystatus i 1999, er nok aller mest kjent for fjellrekken De syv søstre. Hennes Majestet Dronning Sonja har flere ganger vandret i «søstrene» og har i høyeste grad vært med på å gjøre fjellrekken kjent. De syv søstre ligger lett tilgjengelig langs kystriksveien og har høyder fra 910 til 1072 moh.

Petter Dass-museet

Museet ligger ved FV17 og består av flere bygninger fra 1700- og 1800 tallet. I tillegg får du oppleve det spektakulære museumsbygget fra 2007  der utstillinger med dikterpresten Petter Dass står i sentrum. I Margrethes kafe serveres lokalprodusert mat fra Helgeland.

Alstahaug kirke

Alstahaug kirke ble oppført på 1100-1200 tallet og er bygget av lokal hogd kleberstein. Kirken er romansk og er en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Kirken ligger som en del av Alstahaugtunet, som også omfatter Petter Dass-museet.

Høvdingsetet på Sandnes

Like utenfor sentrum av Sandnessjøen finner du høvdingsetet på Sandnes. I gildehallen i langhuset kan du oppleve ekte vikingehistorie, smak av vikingmat, tevlinger, leker, spill og salgsutstillinger.

Rundturer med båt

Byen er et flott utgangspunkt for båtturer i den vakre skjærgården. De ordinære rutebåtene har rundturer både til Træna, Lovund, Herøy og Vega og gir deg flotte opplevelser.

Byliv i Sandnessjøen

Ta en tur til «Vindenes Hus», Alstahaugs bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen er laget av kunstneren Sissel Tolaas og du finner den ved Helgelandsbrua. På turen vil du også passere en stor elgstatue, laget av billedhuggeren Skule Waksvik.

Byen er i tillegg et flott utgangspunkt for båtturer, kajakkpadling, RIB-turer, seiling og vandring.

Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland
Nordlys over Dønna, sett fra De syv søstre ved Sandnessjøen, click to open in lightbox
Espen Dahl Mortensen
, click to open in lightbox
Johanne Dahl Tysnes
, click to open in lightbox
Høvdingsete på Sandnes
Høvdingsete på Sandnes
, click to open in lightbox
Jan Inge Larsen
, click to open in lightbox
Erlend Haarberg
Vindenes Hus - Skulpturlandskap Nordland
, click to open in lightbox
Kari-Ann Dragland Stangen
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox

Opplevelser med Sandnessjøen som base