LBookingF
w

SANDNESSJØEN - Midt på Helgelandskysten

Sandnessjøen ligger i Alstahaug kommune og har en rik historie. Både Øyvind Skaldespiller, Hårek på Tjøtta (fra Snorres saga), Sigrid på Sandnes og Petter Dass hadde stor tilknytning til kommunen som har ca 7.400 innbyggere. Sandnessjøen er et trafikalt knytepunkt på Helgelandskysten og kan utmerket benyttes som en base for opplevelser og utforsking av øyriket. Sandnessjøen har daglige anløp av hurtigruten, direktefly til Oslo og gode buss- og båtforbindelser.

11.12.201312:26 Guro

Fjellrekken De syv søstre

Sandnessjøen, som fikk bystatus i 1999, er nok aller mest kjent for fjellrekken De syv søstre. Hennes Majestet Dronning Sonja har flere ganger vandret i «søstrene» og har i høyeste grad vært med på å gjøre fjellrekken kjent. De syv søstre ligger lett tilgjengelig langs kystriksveien og har høyder fra 910 til 1072 moh.

Petter Dass-museet

Museet ligger ved FV17 og består av flere bygninger fra 1700- og 1800 tallet. I tillegg får du oppleve det spektakulære museumsbygget fra 2007  der utstillinger med dikterpresten Petter Dass står i sentrum. I Margrethes kafe serveres lokalprodusert mat fra Helgeland.

Alstahaug kirke

Alstahaug kirke ble oppført på 1100-1200 tallet og er bygget av lokal hogd kleberstein. Kirken er romansk og er en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Kirken ligger som en del av Alstahaugtunet, som også omfatter Petter Dass-museet.

Høvdingsetet på Sandnes

Like utenfor sentrum av Sandnessjøen finner du høvdingsetet på Sandnes. I gildehallen i langhuset kan du oppleve ekte vikingehistorie, smak av vikingmat, tevlinger, leker, spill og salgsutstillinger.

Rundturer med båt

Byen er et flott utgangspunkt for båtturer i den vakre skjærgården. De ordinære rutebåtene har rundturer både til Træna, Lovund, Herøy og Vega og gir deg flotte opplevelser.

Byliv i Sandnessjøen

Ta en tur til «Vindenes Hus», Alstahaugs bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen er laget av kunstneren Sissel Tolaas og du finner den ved Helgelandsbrua. På turen vil du også passere en stor elgstatue, laget av billedhuggeren Skule Waksvik.

Byen er i tillegg et flott utgangspunkt for båtturer, kajakkpadling, RIB-turer, seiling og vandring.

Espen Dahl Mortensen
Espen Dahl Mortensen
Johanne Dahl Tysnes
Høvdingsete på Sandnes
Høvdingsete på Sandnes
Jan Inge Larsen
Erlend Haarberg
Vindenes Hus - Skulpturlandskap Nordland
Kari-Ann Dragland Stangen

Opplevelser med Sandnessjøen som base