LBookingF
w

Nordlysbilder - Hvordan tar man bilder av nordlys?

Nordlysbilder flommer i sosiale medier på vinterhalvåret. Ikke så rart, å se nordlyset er et magisk syn som de fleste skulle ønske de kunne forevige. Faktisk reiser mange til Nordnorge kun for å kunne oppleve nordlyset. Men selv om man har det beste kameraet, er det ikke like lett å forevige det øyet ser. Her får du et par tips som kan hjelpe deg å ta bilder av det magiske lyset.

Nordlys
18.10.201813:44 Simon Fossheim

Hvorfor er nordlyset så vanskelig å fotografere?

Når man har kamera klart, nordlyset danser over himmelen og man vet hva man skal gjøre, er det ikke så problematisk. Men, det er ikke altid så lett å vite når det vil være nordlys. Det finnes apper og nettsider hvor man kan se et varsel noen dager i forveien, men det er ikke alltid så treffsikkert. Det er også vanskelig å treffe det riktige tidspunktet - selv om varselet melder stor aktivitet en kveld kan det være synlig i alt fra 10 minutter til hele natten. Med andre ord er det uforutsigbart. Selv om man står klar med kameraet da nordlyset blafrer over himmelen, er det ikke bare å knipse. Kamera er avhengig av mye lys, og det er det ikke mye av i en Nord-Norsk vinternatt. 

Foto:Jan Inge Larsen

Kom deg bort fra andre lyskilder.

For at man best skal kunne se nordlyset er det best å komme seg bort fra byen, gatelys og andre lyskilder som rundt veier og tettsteder. Både øyet og kamera har vanskelig for å tilpasse seg og se nordlys i opplyste områder. Sjekk også værmeldingen - ser du ikke stjerner bak skydekket ser vil du ikke kunne se nordlyset heller.

Hva trenger man?

Kamera og linse:

De fleste speilrefleks eller hybridkamera man får tak i idag kan benyttes, man trenger ikke ha det dyreste utstyret. Men det er viktig at kameraet har manuell-modus som gir deg kontroll over innstillinger som lukkertid, blender og iso. Det er en fordel og ha en linse som har en stor blenderåpning slik at det kommer mest mulig lys inn gjennom linsen. Det anbefales en blender på f/2.8 eller lavere. Det er også en fordel å ha en vidvinkel da nordlyset kan dekke store deler av himmelen, i tillegg til at små bevegelser og vibrasjoner blir mindre merkbare med vidvinkel. 

Kamerastativ

Fordi det er så mørkt ute trenger kameraet noen sekunder på å ta et bilde. Det betyr at kamera må stå helt stille mens bildet blir tatt. Derfor er det anbefalt å ha med kamerastativ som holder kamera stødig. Har man ikke det, kan man være kreativ og plassere kameraet på en stødig stein eller annen fast grunn. Det er nesten umulig å få et klart bilde av nordlyset hvis man holder kameraet for hånd.

Varme klær, hodelykt og tålmodighet.

Å jakte på nordlys betyr at man må smøre seg med tålmodighet ute i kalde netter. Skal man ut å knipse nordlyset blir man fort stående mye i ro, det er derfor viktig at man har varme klær slik at man kan holde seg varm og holder ut lengre. En hodelykt eller lommelykt er alltid kjekk å ha for å finne frem i mørket og for å finne knapper og innstillinger på kameraet.

Foto: Arvids Baranovs - Eaglewood Photography

Slik stiller du inn kameraet for nordlys

  • Velg manuelle innstillinger i kameraet slik at du kan styre lukkertid, blender og iso selv. Sett blenderåpningen på linsen så stor som mulig. Det vil si et sted mellom f/3.5 til f/1.4 avhengig av linsen (lavere tall = større åpning)
  • ISO. Velg riktig iso. Er iso verdien for lav vil det bli for mørkt, og er den for høy vil det bli et kornete bilde. Dette er avhengig av kameraet. Mer avanserte kamera kan ha høyere iso men et sted mellom 800 og 1600 vil være bra for de fleste kamera.
  • Still inn lukkertiden etter hvor kraftig nordlyset er. Det kan være et sted mellom 2 sekunder ved kraftig nordlys og 20 sekunder ved svakt nordlys. Her må man prøve seg litt frem.
  • Fokusere riktig. Dette kan være vanskelig fordi autofokus ikke fungerer godt i mørket. Bruk manuelfokus og finn noe som du kan fokusere på i det fjerne, enten det er en stjerne på himmelen eller en fjelltopp langt unna.

Nå som du vet hva du skal gjøre er det bare å gå å knipse i vei. Prøv å finn et spennende motiv - nordlysets størrelse kommer godt frem hvis man ser det i forhold til noe. Finn et vann, hus eller fjell i forgrunnen som kan gjøre bildet litt mer interessant.

Nordlysbilder med mobilen

Har du ikke tilgang på et dedikert fotokamera, så kan du faktisk fange nordlyset med en smarttelefon. Resultatet blir nok ikke av samme kvalitet men i prinsippet fungerer det på samme måte som med et dedikert kamera slik som beskrevet ovenfor.  Fordi mobilkamera har en mindre bildebrikke (sensor), vil man ikke kunne oppnå et like «rent» resultat. Vil du gi det et forsøk, så har vi et par tips her óg.

  • Som nevnt tidligere; kom deg bort i fra by og lys.
  • Hold telefonen i ro - helt i ro. Den minste bevegelse vil ødelegge bildet. Bruk en tripod eller vær kreativ, sett den stødig mot noe, deretter bruk en selvutløser.
  • Ikke bruk auto-instillinger. De fleste mobiltelefoner har vanskelig for å fotografere i mørket, derfor må du ta over kontrollen. Noen telefoner gir tilgang til manuelle innstillinger - Har du for eksempel iPhone trenger du å laste ned en app for å bruke manuelle innstillinger. Her fins det mange alternativer. 
  • Bruk de rette innstillingene: Velg ISO rundt 600, lang lukkertid på rundt 15 sekunder og prøv deg frem derfra. 

Vi vil gjerne se hva du får til! Tagg oss på instagram: @visit_helgeland eller bruk #visithelgeland. Lykke til!

Arvids Baranovs - Eaglewood Photography
Nordlys over Træna
Nordlys over Træna

Relaterte artikler

Guidede nordlysopplevelser

Loading...