LBookingF
w

Nordlys på helgeland - Hva, hvor og når?

Guidede nordlysopplevelser

Loading...

Mange reiser til Nordnorge for å kunne se det magiske vinterlyset. Hva er det, hvor ser man det og når kan man se det?

24.10.201814:38 Simon Fossheim

Hva er nordlyset?

Nordlys eller aurora borealis kommer av at elektriske ladete partikler fra solen trekkes inn mot  magnetfeltet rundt polene på jorden og kolliderer i atmosfæren. Det skaper et grønt, blått eller rød-rosa lys over 80 km over bakken som er synlig fra jorden rundt «nordlysbeltet» som skjærer over NordNorge. 

Når kan man se nordlyset? 

Nordlyset er aktivt hele året, men man er avhengig av at det er mørk ute for at man skal kunne se det. På grunn av midnattsolen i sommertiden er det lyst ute hele natten i Nordnorge, derfor er det ikke mulig å se nordlyset på den tiden av året. Av den grunn kan man si at «nordlys-sesongen» starter i september da nattemørket returnerer til Helgeland og slutter i mars da nettene begynner å lysne til. Men selv om det er mørk ute er det likevel ingen garanti at det vil lyse opp himmelen. Styrken på Nordlyset er avhengig av solens aktivitet, noen ganger lyser det opp hele himmelen og noen ganger ikke i det hele tatt. Med andre ord må man være tålmodig da det er veldig uforutsigbart. Ønsker du å se nordlyset, anbefaler vi at du tar en titt på nordlysvarselet som baserer seg på solens aktivitet. Det kan øke sjansene betydelig. 

Hvor kan man se nordlyset? 

I hele Nordnorge er det mulig å få med seg fenomenet. Men, jo lengre nord man er, jo større er sjansen. Likevel er det ikke uvanlig at nordlyset er synlig så langt sør som i Brønnøysund. 

  • Unngå lysforurensning. Med andre ord, kom deg ut av byer og tettsteder hvor gatelys og andre lyskilder gjør at man ikke kan se nordlyset like tydelig. 
  • Sjekk værmeldingen! Skyfri himmel er viktig. Husk at nordlyset befinner seg rundt 100km over bakken, skyene på himmelen vil lett blokkere sikten. Så sjekk værmeldingen før du går ut og «jakter på nordlyset»

Simon Fossheim
Nordlys over Polarsirkelbyen Mo i Rana
Nordlys over Polarsirkelbyen Mo i Rana
Simon Fossheim
Nordlys over Polarsirkelbyen Mo i Rana. Her ser man hvordan lys-forurensning lyser over byen
Nordlys over Polarsirkelbyen Mo i Rana
Jan Inge Larsen / Helgeland Photo
Nordlys i utmark. Nordlyset blir klarere og tidligere når man kommer bort fra andre lyskilder

Les mer om nordlyset

Guidede nordlysopplevelser

Loading...