MO I RANA - POLARSIRKELBYEN

Mo i Rana er et naturlig utgangspunkt for utflukter til bla. Helgelandskysten, Svartisen, Grønligrotta, Marmorslottet, ikke minst fantastiske Rabothytta og resten av Helgeland.

En gåtur gjennom sentrum av Mo i Rana hører med et besøk av byen. I og i nærheten av gåata finner du flere kafeer og restauranter som byr på trivelige og gode matopplevelser. Kaffen kan du ta nede ved Moholmen, hvor finner byens eldste bebyggelse, som strekker seg så langt tilbake som 1600-tallet. Og like i nærheten finner du Havmannen, Anthony Gormleys 10 meter høye skulptur som står 15 meter ute i fjorden og nås lett fra gågata.

04.07.201309:18 Guro

Polarsirkelen er den usynlige grensen inn i det arktiske på 66° 33’ og ligger ca 60 km fra Mo i Rana. Mo i Rana er med ca. 22.000 innbyggere (26 281 i hele Rana kommune) den største byen på Helgeland. En rik historie fra handelsted til industrisentrum har farget og formet byen frem til i dag. Sjekk ut følgende severdigheter i byen og rundt byen.

Spektakulære isbreer venter på besøk fra deg

Saltfjellet - Svartisen Nasjonalpark strekker seg fra bratte fjell som stuper inn i fjorder til frodige daler kledd i fjellbjørk med brusende elver. Den kalkholdige jorda gir en vakker flora og et rikt dyreliv. Svartisen, Norges nest største isbre dekker en femtedel av Nasjonalparkområdet.

Brearmen Austerdalsisen nås via en 20 minutters båttur over Svartisvatnet, 32 km nord for Mo i Rana. Norges nest største isbre, Svartisen, strekker seg over 370 kvadratkilometer og har hele 60 brearmer.

Undersøk Grotteriket Helgeland


Ta deg også en tur i Grønligrotta og/eller Setergrotta. Grønnligrotta er en av de største og best besøkte turistgrottene i Norden.

I disse marmorgrottene får du oppleve det spektakulære resultatet av hvordan vann og is over 700,000 tusen år har formet kalkstein og kalsitt til huler, jettegryter og underjordiske ganger.

Grønnligrotta  er godt tilrettelagt for besøk med gangveier og belysning, og omvisning skjer hver hele time fra 10 - 18 mellom 20. juni til 15. august. 

Litt mer utfordrende er Setergrotta, som ligger i samme grottesystem som Grønnligrotta. Der kan eventyrlystne få en 2 timers guidet tur med dyktige guider med hodelykter.

Besøk Rabothytta og Nord Norges høyeste fjell - høyt og rått

Den ikoniske Rabothytta er plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan. Stedet er fantastisk vakkert med utsikt til Okstindbreen og til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten.

Hytta er et yndet turmål hos lokale såvel som tilreisende, og kan gjøres som både dagstur og med overnatting, guidet og på egenhånd. Med egen bil kjører du ca. 4 mil sør fra Mo i Rana, og parkerer på nesten 700 moh innerst i Leirskarddalen.

Herfra følger du merket sti ca. 5 km til hytta. Uten bil finnes alternativ med tog og taxi og buss gjennom PolarTours. Guiding kan bookes gjennom ExploRana, og eventuell overnatting gjennom DNT.

Opplev Marmorslottet - et eventyrlandskap

I utkanten av Mo i Rana ligger marmorslottet, et slott bygget av naturen selv gjennom årtusener. Marmorslottet har oppstått der løse bergmasser som kalk, gjennom tusenvis av år har blitt vasket ut i elven.

Vannet har opp gjennom årene dannet flere huler, jettegryter og formasjoner i berget – og gjort området til et eventyrlandskap.

En drømmedag - eller rundtur på Helgelandskysten

Tusenvis av øyer, holmer og skjær, trange fjorder og stupbratte fjell venter deg som tar til Helgelandskysten. Fra Mo i Rana anbefales det å ta en rundtur eller en dagstur i det idylliske kystlandskapet rundt Nesna, Lurøy, Rødøy og videre nordover Meløy. 

Det er lett å tenke seg opphavet til de fantasifulle historiene om opphavet til fjellene når man ser de spektakulære fjellformasjonene. Tar du turen ut til kysten vil du se og oppleve blant annet Lovund, Træna, Dønnamannen, Hestmannen og Rødøyløva. Er du heldig kan du skimte lofotveggen i nord og De Syv Søstre i sør.

Kryss polarsirkelen og opplev midnattsolen

Polarsirkelen skjærer seg gjennom Nordland og setter grensen for det arktiske riket med midnattssol og mørketid. Den nordlige Polarsirkelen, som krysser Helgeland, markerer grensen for Arktis, mens den sydlige markerer grensen for Antarktis.

Havmannen

De som kommer sjøveien inn Ranfjorden til Mo i Rana blir hilst velkommen av den 10 meter høye granittstauten, Havmannen. Statuen er en del av «Skulpturlandskap Nordland» og er laget av den britiske skulptøren Antony Gormley. Når du skal ta Havmannen i nærmere øyesyn er enkleste veien gågaten ned til Jernbaneparken og gjennom undergangen under jernbanen. Dette er et opparbeidet område med benker der du kan sette deg ned og nyte utsikten.

Mo i Ranas historiske bydel: Moholmen

Mo i Rana er i dag et pulserende handels- og kommunikasjonssentrum der det ferdes mye folk. Som en oase fra alt dette ligger Moholmen, Mo i Ranas vugge. En vandring i denne gamle delen av Mo er som en tidsreise fra det moderne bylivet ellers. Ytterst på Moholmen er det nydelig utsikt ut fjorden mot Hemnes. Moholmen nås best ved å følge gågaten ned til undergangen under jernbanen. 

Fjordpromenaden

Ta en tur langs fjorden på stier og veier langs strandkanten. Helt fra kjøpesentret Byporten og SI i øst til Vika i vest. På denne flotte promenaden passerer du Havmannen, Moholmen, Moskjæran Marina, Politihuset og Toraneskaien hvor det ofte ligger rekebåt med salg av ferske reker.

Mo kirke

Den gamle ærverdige trekirken er byens eldste bygning, bygget i 1723-24. Det er en vakker korskirke i nygotisk stil med den karakteristiske løkkuppelen fra 1832. 

Gågaten i Mo i Rana

Mo i Rana har et stort og godt utviklet gågatenett midt i sentrum. Sommerstid er det uteservering og mye liv i gågatene. Herfra går du ut til Havmannen, Fjordpromenaden eller Moholmen. Gågatene er alltid bare, uten snø og is, takket være overskuddsvarmen fra industriparken som går i rør i gågatenettet.

Rana Museum

Like ved Moholmen Marina finner du Rana Museum som er Helgeland Museums avdeling i Mo i Rana. Museet åpnet sine nye lokaler 18.juni 2019. Bygget har fått navnet MOment og er et tidligere kjøpesenter under ombygging til museum og vitensenter. På museet finner du varierte utstillinger med kultur- og naturhistorisk tema. I tillegg har museet et kunstgalleri med skiftende utstillinger som er verdt å få med seg. 

Gammelbygget ved Scandic Meyergården Hotel

I hjertet av byen finner vi det tradisjonsrike Scandic Meyergården hotel der eldste delen er fra 1890. Dette året stod « Heim» ferdig, en majestetisk Sveitservilla i det som en gang var landlige omgivelser. I dette bygget hadde familien Meyer sin private bolig, samtidig som store deler av huset ble drevet som gjestgiveri. Bygget står like stolt i dag og utgjør Gammelbygget ved Scandic Meyergården Hotel.

Rådhuset i Mo i Rana

Rådhuset i byen er en spesiell bygning, og en attraksjon i seg selv. Bygningen ble, sammen med Kinoteateret ved siden av, oppført 1960-70 årene. Rådhuset ligger på toppen av gågaten og ruver over Mo i Rana. På dagtid kan bygget også ses fra innsiden.

Teaterhuset

Som et av de nyeste og mest særegne byggene i Mo i Rana ligger Nordland Teaters teaterhus like ved Rådhuset og Kinoteateret. I 2005 stod byens kulturelle høyborg ferdig og Nordland Teater kunne endelig flytte inn i moderne og faste lokaler. Denne spesielle bygningen med sine former og farger, som skal gjenspeile teaterets kreativitet og impulser, er tegnet av arkitektene Hegglund og Koxvold. 

I nærheten av Mo i Rana kan du dessuten oppleve grottevandring, brevandring, vandring i nasjonalpark, sykling og mye mer. 

Planlegg reisen til Mo i Rana

Helgeland Reiseliv
Moholmen
Moholmen, Mo i Rana (Photo: Eskil Olsen), click to open in lightbox
Helgeland Reiseliv
Grønligrotta nord for Mo i Rana
Grønligrotta nord for Mo i Rana, click to open in lightbox
Helgeland Reiseliv
Marmorslottet nord for Mo i Rana
Marmorslottet nord for Mo i Rana, click to open in lightbox
Helgeland Reiseliv
Svartisen nord for Mo i Rana
Svartisen (foto: Helgeland Reiseliv) , click to open in lightbox
Helgeland Reiseliv
Moholmen
Moholmen (foto: Helgeland Reiseliv ), click to open in lightbox
Simon Fossheim
Helgelandskysten, click to open in lightbox
Simon Fossheim
Rana Museum
Rana Museum, click to open in lightbox
Fotoriet
Til Elise Fra Marius
Til Elise Fra Marius, click to open in lightbox
CH
Svartisen
Svartisen, click to open in lightbox

I nærheten